Certificatul verde nu va mai fi suficient în Italia. Ţara pregăteşte să introducă un Super Green Pass

Italia are în vedere un super-certificat verde, pentru a contracara valul de infecții cu coronavirus din țară, cu restricții mai mari împotriva celor nevaccinați și în favoarea celor care, pe de altă parte, s-au imunizat.

23 nov. 2021, 19:22
Certificatul verde nu va mai fi suficient în Italia. Ţara pregăteşte să introducă un Super Green Pass

În cadrul unei întâlnirii cu premierul Mario Draghi, liderii guvernelor regionale din Italia fac tot mai multe presiuni pentru noi măsuri, în principal, sub forma unor restricții suplimentare asupra persoanelor nevaccinate, în cadrul așa-numitei scheme „Super Green Pass”.

Dacă în prezent certificatul verde arată că deţinătorul a fost vaccinat împotriva Covid-19, s-a vindecat de boală în ultimele șase luni sau a fost testat negativ în ultimele zile, în schimb, „Super Green Pass” ar putea fi eliberat doar celor care sunt vaccinați sau recuperați, permisele eliberate pe baza testării fiind valabile doar pentru intrarea la locul de muncă.

„Închiderile și restricțiile nu trebuie să fie plătite de cei vaccinați. Acest Super Green Pass ar garanta accesul nevaccinaţilor la locurile de muncă și nevoile de bază, dar anumite activități precum mersul la restaurant,  cinematograf sau teatru ar trebui rezervate celor vaccinați dacă situația se înrăutățește”, a spus subsecretarul pentru Sănătate Andrea Costa.

Președintele Liguriei, Giovanni Toti, a cerut, de asemenea, „creșterea controalelor la frontieră”, la întâlnirea cu premierul Mario Draghi.

Citeşte şi Căsătorie pe patul de spital. Doi români s-au cununat în salonul unde femeia este internată, în Italia, povestea lor i-a emoţionat şi pe medici

Potrivit reprezentanților regionali, citați de agenţia Adnkronos, executivul de la Roma chiar ar lua în considerare „adoptarea Super Green Pass-ului, sau cel puțin posibilitatea unei rute privilegiate pentru cei vaccinați”. Concret, aceasta ar însemna rezervarea accesului în locurile deschise publicului pentru activități de agrement (cinema, restaurante etc.) doar persoanelor vaccinate sau vindecate de Covid-19 ca urmare acestei noi versiuni a permisului de sănătate.

Rămâne totuși o dilemă: compatibilitatea unui astfel de „Super Green Pass” cu permisul de sănătate al altor țări europene care, la rândul lor, permit libera circulație cu un simplu test. Acest lucru ar putea duce la un tratament inegal în cazul în care un cetățean italian nu ar putea intra într-un restaurant sau într-un cinema, în timp ce un francez sau un spaniol ar putea.

Citeşte şi Acces limitat la certificatul verde COVID în Italia. Noi restricţii pentru nevaccinaţi, vaccinare obligatorie pentru anumiţi angajaţi