Prima ţară din lume care şi-a vaccinat toată populaţia. Doar 26 de cazuri mai sunt active

Gibraltar este prima țară din lume care și-a vaccinat întreaga populație împotriva coronavirusului, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din Gibraltar.

19 mart. 2021, 16:07
Prima ţară din lume care şi-a vaccinat toată populaţia. Doar 26 de cazuri mai sunt active
Sursa FOTO: Pixabay

Matt Hancock, secretar de stat în ministerul Sănătății din Marea Britanie, a anunțat Camera Comunelor că teritoriul britanic a atins joi, 18 martie, această performanță.

Sunt încântat să anunț că Gibraltar a devenit, ieri, prima țară din lume care și-a vaccinat întreaga populație adultă„, a spus Hancock, potrivit standard.co.uk

Prima ţară din lume care şi-a vaccinat toată populaţia. Nu s-a înregistrat nicio infectare cu tulpinile sud-africană şi braziliană

Gibraltar are o populație de 34.000 de oameni și a înregistrat 4.263 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dintre aceştia, 94 au decedat. În prezent, doar 26 de locuitori ai Gibraltarului mai sunt infectaţi cu virusul SARS COV 2, iar 10 dintre aceştia sunt „vizitatori”.

Matt Hancock a declarat în parlament că Marea Britanie a oferit Gibraltarului sprijin în timpul pandemiei, precum și vaccinuri, așa cum s-a procedat cu toate teritoriile britanice.

Citeste si Vacanţă în Grecia 2021. Ministrul grec al Turismului: „Vom putea primi turişti din România înainte de Paşte”. În ce condiţii pot călătorii românii

Ministrul-șef din Gibraltar, Fabian Picardo, a declarat în parlamentul local că statul urmează să încheie campania de vaccinare datorită sprijinului acordat de Marea Britanie. Picardo a confirmat că în Gibraltar au existat puține cazuri de infectare cu tulpina britanică şi niciun caz de infectare  cu tulpina sud-africană sau cu cea braziliană.

Vlad Mixich dă peste cap statistica privind vaccinarea românilor: „Nu e suficient pentru a controla pandemia”

Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich este de părere că vaccinarea în România nu va opri pandemia. Acesta preconizează că aproximativ o cincime din populaţia reală a României va dobândi imunitate împotriva coronavirusului, acest lucru nefiind suficient pentru a ţine sub control pandemia.

Să ne mai uităm puțin în viitor, pe termen scurt așa, că nu suntem profeți dar știm să citim date statistice și să identificăm tendințe. În primele faze ale campaniei de vaccinare nu avem probleme cu ezitanța la vaccinare. E și firesc, așa se întâmplă întotdeauna. Dar, în curând, vom avea!

În acest moment un total de 2,3 milioane de români sunt vaccinați sau așteaptă pe liste să fie vaccinați. Pare mult, dar vorbim de mai puțin de 15% din populația României. Și dacă includem milionul de români care deja a făcut COVID și, presupunem, nu se grăbesc prea tare la vaccinare că au deja imunitate naturală, tot abia de ajungem la o cincime din populația reală a României.

Citeste si Tulpina britanică a coronavirusului, descoperită la o pisică. Premieră în Italia

Statistic nu e suficient pentru a controla pandemia. Epidemiologic nu e suficient. Economic nu e suficient. Poate să o încetinească întrucâtva, nu știm cât de mult, dar o cincime din populație protejată prin imunitate naturală sau dobândită nu e suficient.

Unde sunt restul? De ce nu se înscriu pe liste? Există o limită a posibilității de înscriere pe listele de așteptare a platformei oficiale (n-aș cred, dar nu știu)? S-a vorbit foarte foarte mult despre vaccinuri în ultimele luni, și pozitiv și negativ (cazul AstraZeneca, unde autoritățile române au reacționat corect, bravo!). Deci nu e vorba de o lipsă de conștientizare.

Deci unde sunt cele 10 milioane de români care nu sunt pe listele de așteptare la vaccinare?Cât de ușor le e să ajungă la centrele de vaccinare?Cât de ușor le e să folosească platforma de înscriere sau telefoanele? Ce au ei de gând în privința vaccinării?

Cred că aflarea răspunsurilor la aceste întrebări ar trebui în acest moment să devină prioritatea zero pentru cei care au în sarcină campania de vaccinare în România”, a transmis expertul în politici de sănătate pe pagina de Facebook.