Vacanţă în Grecia 2021. Ministrul grec al Turismului: „Vom putea primi turişti din România înainte de Paşte”. În ce condiţii pot călătorii românii

Vacanţă în Grecia 2021. Ministrul grec al Turismului a anunţat că românii vor putea merge în Grecia înainte de Paşte. Înainte de a intra în ţară, turiştii trebuie să fie vaccinaţi sau testaţi . De asemenea, ministrul a mai precizat că va exista o testare selectivă la graniţă. 

19 mart. 2021, 12:47
Vacanţă în Grecia 2021. Ministrul grec al Turismului: „Vom putea primi turişti din România înainte de Paşte”. În ce condiţii pot călătorii românii
Vacanţă în Grecia 2021. Ministrul grec al Turismului: Vom putea primi turişti din România înainte de Paşte

Vacanţă în Grecia 2021. Ministrul grec al Turismului, Harry Theoharis, vine cu veşti bune pentru români. Aceştia îşi pot face deja planuri pentru a-şi petrece concediul în Grecia de Paşte. Ministrul atrage, însă, atenţia că există câteva condiţii pentru a putea intra în ţară.

Vacanţă în Grecia 2021. Ministrul grec al Turismului: Avem un plan de deschidere de la jumătatea lunii aprilie

„Scopul nostru este să deschidem pe 14 mai. Totuşi, am spus că vom ridica, treptat, restricţiile înainte de această dată. Avem un plan de deschidere de la jumătatea lunii aprilile pentru cetăţenii Uniunii Europene. Mă bucur să spun că vom putea primi vizitatori din România, înainte de Paşte (…)

Sistemul nostru se bazează pe un Comitet de sănătate care ia decizii pe baza sfaturilor de la oameni de ştiinţă pentru ca lumea să fie în siguranţă. La acel moment vor fi deschise spaţiile din restaurante, astfel încât oamenii să poată merge în aceste spaţiii sau pe plajă. Nu vă pot spune acum data exactă, deşi mi-ar fi plăcut s-o fac Ne fondăm deciziile pe rezultatele statistice de până la momentul respectiv”, a spus ministrul grec, potrivit Antena3. 

Condiţiile impuse de Grecia pentru turişti

„Încă din ianuarie, premierul grec a propus să existe un certificat comun şi nu a menţionat cuvântul paşaport. Nu vorbim despre ceva indispensabil pentru călătorie. De aceea, vreau să asigur pe toată lumea că oamenii vor putea intra în Grecia dacă s-au vaccinat, dacă şi-au revenit (din boală) sau dacă prezintă test cu rezultat negativ, astfel încât fiecare să aibă şansa de a călători. Până la urmă, libertatea de mişcare este unul dintre pilonii pe care se bazează proiectul european”, a mai declarat ministrul Harry Theoharis.

Ministrul grec al Turismului a mai precizat că va exista o testare selectivă la graniţă.

„Noi avem un sistem al cărui obiectiv este ca fiecare să fie în siguranţă. Încă de anul trecut acest sistem a funcţionat foarte bine şi a fost apreciat de multe instituţii internaţionale ca unul dintre modelele care permit ca oamenii să rămână în siguranţă şi să avem şi graniţele deschise. Acum facem un pas suplimentar pentru că, pe lângă campania de vaccinare, există şi testele rapide.

Conform planului, va trebui să fii vaccinat sau testat înainte. Vei fi testat la graniţă, selectiv, cu test rapid astfel încât oamenii (care sunt infectaţi, n.r.) să poată fi izolaţi imediat, să nu se mai ducă la hotel şi să fie scoşi de acolo după 24 de ore din cauza unui eventual test PCR pozitiv.

Există anumite priorităţi pentru cei care au nevoie la vaccinare din punct de vedere medical. Această perioadă se încheie la 1 mai, apoi vrem să îi vaccinăm cu prioritate pe cei care lucrează în turism. Aşa că, dacă veniţi în Grecia, veţi beneficia de servicii ale persoanelor vaccinate”, a explicat ministrul Theoharis.

Citeşte şi Românii îşi vor putea face vacanţele pe faimoasa insulă a lui Aristotel Onassis. Grecia a anunţat că o introduce în circuitul turistic

Ce se întâmplă dacă un membru al familiei, testat selectiv, este pozitiv?

„Există hotărâri dedicate pentru carantină. Sigur, persoana se poate întoarce, dacă este cu maşina şi doreşte să facă asta, însă există hotel pentru persoanele în carantină, unde pot rămâne alături de familie pe durata celor 14 zile. Ne-am asigurat că anul acesta există o singură autoritarte responsabilă de trecerea frontierei şi de testare: Anul trecut, lucrurile erau diferite pe aeroporturi şi la graniţele terestre. Ne-am dat seama de probleme şi am învăţat din ele”.

De asemenea, ministrul a mai precizat că turiştii trebuie să respecte distanţarea fizică şi să poarte mască de protecţie.

Ministrul grec al Turismului a fost invitat în România de Claudiu Năsui.

„Este prima ţară pe care o vizitez în urma finalizării planului de deschidere a sezonului turistic”, a precizat ministrul grec.