Prima țară din lume unde toate taxiurile vor fi electrice. În câți ani va avea loc schimbarea

Norvegia se pregătește să treacă la taximetria 100% electrică. În 2023, aproape 9 din 10 taxiuri noi cumpărate în țara scandinavă au fost electrice, însă există un obstacol major chiar și acum, și anume stațiile de încărcare.

30 ian. 2024, 16:39
Prima țară din lume unde toate taxiurile vor fi electrice. În câți ani va avea loc schimbarea
Prima țară din lume unde toate taxiurile vor fi electrice. În câți ani va avea loc schimbarea

Potrivit presei din această țară, 88% din taxiurile noi cumpărate anul trecut au fost electrice, peste media generală (82,4% din vehiculele noi). Ca urmare, Norvegia va ajunge în câțiva ani să aibă doar taxiuri electrice, deși nu există o legislație națională care să impună acest lucru.

Citește și: Taxiurile aeriene devin realitate. Care e primul oraș din România unde vei putea ajunge la muncă zburând

Prima țară din lume unde toate taxiurile vor fi electrice

Unele orașe din Norvegia au impus termene până la care toate taxiurile trebuie să fie electrice. În capitala țării scandivave, de pildă, regula se aplică de la 1 noiembrie 2024, dată de la care mașinile clasice nu vor mai primi licență de taximetrie. Alte regiuni ale Norvegiei au impus termene destul de îndepărtate, ca 1 octombrie 2027, dar e foarte posibil ca până atunci taxiurile pe benzină sau motorină să dispară de la sine, mai ales că mulți cetățeni le evită.

Deja în orașe ca Bergen și Stavenger, toate taxiurile noi înmatriculate în 2023 au fost electrice. În Trondheim proporția a ajuns la 97%, iar în Oslo, la 90%. În 2022, procentul taxiurilor de acest tip a fost de numai 60%, însă după ce Norvegia și-a propus ca din 2025 să oprească vânzarea autoturismelor cu combustie internă, dorința de a investi într-o mașină clasică a scăzut considerabil.

Ca urmare, deși țara scandinavă este un mare producător de combustibili fosili, în același timp este și „capitala” mașinilor electrice, aici aproape un sfert dintre mașinile în circulație fiind electrice.

Singura problemă din momentul de față este, potrivit Asociației Vehiculelor Electrice din Norvegia, ține de infrastructura de încărcare care este insuficientă pentru taxiuri. Taximetriștii cer stații de încărcare rapidă rezervate lor, pentru a nu pierde timp și a nu sta la cozi cu celelalte mașini electrice.

Citește și: Așa arată construcțiile viitorului! Noi imagini spectaculoase din interiorul orașului de zgârie nori în oglindă din Arabia Saudită, cu taxiuri zburătoare, roboți și lună artificială