Prima ţară din UE care a atins imunitatea colectivă. Doar trei cazuri zilnice de infectări s-au înregistrat, în medie, săptămâna trecută

Malta şi-a vaccinat 70% din populaţia adultă cu cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19, devenind prima ţară din UE care atinge aşa-numita imunitate colectivă, a declarat luni ministrul maltez al sănătăţii, Chris Fearne.

24 mai 2021, 19:47
Prima ţară din UE care a atins imunitatea colectivă. Doar trei cazuri zilnice de infectări s-au înregistrat, în medie, săptămâna trecută

Malta a înregistrat, în medie, trei noi cazuri de COVID-19 zilnice în ultima săptămână, cu o rată a pozitivării testelor de numai 0,2%, fapt care a determinat autorităţile să declare luni că a fost atinsă imunitatea colectivă, după cum anunţă publicaţia locală The Journal.

Măsura purtării obligatorii a măştii în spaţiile deschise urmează să fie ridicată începând cu 1 iulie pentru persoanele vaccinate, cu condiţia ca numărul infectărilor să rămână scăzut. De asemenea, de la 1 iunie masca nu va mai fi obligatorie pe plaje.

Restricţiile privind funcţionarea sălilor de fitness şi a bazinelor de înot au fost ridicate începând de luni, iar restaurantele pot rămâne deschise până la miezul nopţii, faţă de ora 17:00 până în prezent.

Citelşte şi Pașaportul european de imunitate poate fi folosit pentru călătorii începând cu luna iunie

Conform ultimelor date, 42% din populaţia adultă a Maltei a primit şi a doua doză de vaccin. Vaccinarea este deschisă în această ţară pentru rezidenţii cu vârste de peste 16 ani, copiii în vârstă de cel puţin 12 ani urmând să fie vaccinaţi de îndată ce autorităţile sanitare europene vor aproba vaccinurile anti-COVID-19 şi pentru această categorie de vârstă.

Citeşte şi OMS le răspunde experţilor care contestă „lockdown”-ul. „Imunitatea colectivă nu e o opţiune”

Conceputul de imunitate colectivă ca etalon de ridicare a restricţiilor nu e privit cu ochi buni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „Niciodată în istoria sănătăţii publice, imunitatea colectivă nu a fost utilizată ca strategie pentru a reacţiona la o epidemie şi cu atât mai puţin la o pandemie. Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic”, a spunea în urmă cu şase luni directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.