Prima teză de doctorat din România în domeniul chirurgiei robotice urologice, prezentată la Cluj

Prima teză de doctorat din domeniul roboticii chirurgicale urologice din România a fost susţinută, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, de un fost student român, care acum este vicedirectorul Institutului Oncologic din Milano.

RomaniaTV.net
02 dec. 2013, 13:40
Prima teză de doctorat din România în domeniul chirurgiei robotice urologice, prezentată la Cluj

Este pentru prima dată în România când se prezintă un doctorat de chirurgie robotică în domeniul urologiei şi doctorandul este vicedirector al Institutului de Oncologie de la Milano. Deliu Victor Matei a părăsit România în 1987 când era student în anul V la medicină. Cred că este şi pentru prima dată când un cetăţean străin, chiar dacă român de origine, prezintă un doctorat în UMF„, a declarat luni, profesorul Ioan Coman, îndrumătorul de doctorat al medicului Deliu Victor Matei.

Profesorul Coman a subliniat că teza de doctorat a fostului său discipol este deja cunoscută la nivel mondial şi are zeci de citări în reviste de specialitate foarte bine cotate.

Pe de altă parte, în urmă cu cinci ani, Ioan Coman a fost cel care, alături de alţi medici din cadrul Spitalului Municipal Cluj-Napoca, a luat cursuri de la chirurgul Deliu Victor Matei, în momentul în care aici a fost adus, în 2009, unul dintre primii roboţi da Vinci din ţară.

În urmă cu cinci ani a fost alături de noi la debutul chirurgiei robotice în Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Un an de zile am făcut traininguri la Institutul de Oncologie de la Milano şi ne-a fost el nouă mentor. Şi în cei cinci ani de atunci am făcut multe drumuri la Milano, iar el multe drumuri la Cluj, aşa că acest doctorat este şi un model Cluj-Milano de implementare a roboticii în chirurgia urologică, robotul fiind văzut ca un instrument de cea mai mare fidelitate în chirurgie în general şi în urologie. Cu ajutorul lui putem face operaţii de mare delicateţe şi cu performanţe pe măsură„, a spus Ioan Coman.

La rândul său, medicul italian a precizat că relaţiile de colaborare între specialişti din diverse ţări sunt un răspuns foarte bun chiar inclusiv pentru lipsa de finanţare. El şi-a amintit de lipsa de perspective din vremea comunismului, dar a spus că astăzi există posibilitatea ca medicii să poată călători şi să lucreze împreună.

Într-o vreme a fost doar un vis frumos aducerea acestui robot da Vinci la Cluj şi apoi am făcut această reţea de ajutorare Cluj-Milano şi iată că am realizat ce ne-am propus„, a explicat medicul italian.

El a precizat că, în acest moment, România, cu cei cinci roboţi da Vinci, este una dintre ţările dezvoltate din punct de vedere medical, faţă de statele cu care se învecinează şi a nominalizat chiar Ungaria sau Polonia.