PRIMA ZI DE IARNA: 21 decembrie va fi cea mai scurtă zi din an. TOTUL DESPRE SOLSTITIUL DE IARNA 2013

PRIMA ZI DE IARNĂ. Sâmbătă, 21 decembrie, are loc solstiţiul de iarnă, momentul care marchează începutul iernii astronomice şi care reprezintă cea mai scurtă zi a anului.

20 dec. 2013, 22:11

PRIMA ZI DE IARNĂ este sâmbătă. Solstiţiul de iarnă este legat de mişcare anuală aparentă a Soarelui pe cer, care reprezintă, de fapt, consecinţa mişcării Pământului în jurul Soarelui.

„Axa polilor Pământului își păstrează, în primă aproximaţie, direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinată cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a carui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor„, scrie Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu pe site-ul său oficial.

Observatorul Astronomic precizează că la data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 16 ore și 10 minute.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.  

Începând de pe 21 decembrie, până pe 21 iunie iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea.