Prima zi de mobilizare în Rusia, după „noaptea judecăţii”. Femeile sunt disperate: „Cum ne vom încălzi casele la minus 60 de grade?”

În prima zi de mobilizare (care în Rusia se numește „parțială”), Ministerul Apărării de la Moscova a raportat că aproximativ 10.000 de oameni au venit la birourile militare de înregistrare și înrolare în mod voluntar, fără a aștepta hârtiile oficiale. Situaţia reală este însă diferită.

23 sept. 2022, 10:27
Prima zi de mobilizare în Rusia, după „noaptea judecăţii”. Femeile sunt disperate: „Cum ne vom încălzi casele la minus 60 de grade?”

Ministerul rus al Apărării a dat și o explicație în care susține că cheamă sub arme doar soldați și sergenți sub 35 de ani, ofițeri sub 50 de ani și ofițeri superiori până la 55 de ani. În același timp, activiștii pentru drepturile omului raportează despre mobilizarea de „soldați” în vârstă de 45-50 de ani (bărbați care și-au făcut serviciul militar în urmă cu mai bine de 10 ani), care au primit deja citații și chiar bărbați de peste 60 de ani care au fost chemat la birourile militare de înregistrare și înrolare. Rapoartele conform cărora experiența de luptă este o condiție prealabilă pentru mobilizare nu sunt confirmate, persoanele fără experienţă fiind chemate la birourile militare de înregistrare și înrolare.

Imediat după intrarea în vigoare a ordinului au apărut rapoarte și videoclipuri despre modul în care bărbații mobilizați în Iakuţia și Buriaţia sunt aduși la birourile militare de înregistrare și înrolare și trimiși cu autobuzul la centrele de antrenament. Astfel, aproximativ o sută de oameni au fost mobilizați din satul iakut Aikhal, cu o populație de doar 17 mii de oameni, și aproximativ 50 de oameni din Amginsky Ulus cu aceeași populație.

Citeşte şi Buriaţii fug pe rupte din calea mobilizării lui Putin. Cozi imense la graniţa dintre Rusia şi Mongolia, oamenii se bat să iasă din ţară

Uliana din Iakuţia, spune că în satul său natal din nordul regiunii, în raionul Verhoiansk, cu o populație de 500 de persoane, au fost mobilizate 35 de persoane. Din câte știe ea, bărbații vor trece mai întâi prin tabere de antrenament pentru 10 zile, apoi vor fi repartizaţi și trimişi pe câmpul de luptă. „Un sat are patru străzi, cinci până la zece minute de mers pe jos de la administrație la toate casele. Toată lumea a primit imediat ordin să se prezinte la biroul militar de înregistrare și înrolare pentru mobilizare„, spune fata.

Nu contează dacă au mulți copii sau sunt singurii susținători din familie. Dacă bărbații pleacă, atunci cum vor încălzi femeile cu copii casele la minus 60 de grade? Cine va hrăni familiile? Singurul venit pe care îl avem este o fermă de vânătoare”, este indignată fata. „La sat, toată lumea se cunoaște. Toți prietenii mei, rudele, au fost mobilizate. Familiile sunt îngrijorate, starea de spirit este foarte negativă, dau vina pe Rusia„, spune ea.

Citeşte şi Drama soldatului rus care fuge de mobilizare şi va rata naşterea copilului său: „Nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

Noaptea de 21 spre 22 septembrie a fost deja numită „noaptea judecăţii” în Buriaţia. Seara, oficialii au completat somații pentru mobilizare, iar apoi au început să le livreze la casele oamenilor. „Ni s-a dat un ordin să-i ridicăm pe mobilizați din paturile lor, să-i punem în mașini și să-i aducem imediat la biroul militar de înregistrare și înrolare”, spune un angajat al uneia dintre administrațiile raionale din Buriația. „De acolo toți au fost trimiși la Ulan-Ude”.

În acelaşi timp, Patriarhul Kiril al Rusiei i-a încurajat pe ruși să meargă la război, după mobilizarea militară anunțată de Kremlin. El i-a îndemnat pe ruşi să nu le fie frică de moarte pe fondul mobilizării. „Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară. și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică„, scrie NEXTA.