PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. Ce bugetari vor avea ZI LIBERĂ pe 9 septembrie

Prima zi de scoala NU este zi libera pentru parinti! A existat o initiativa legislativa in acest sens, insa aceasta a fost respinsa definitiv de Camera Deputatilor cu 237 de voturi in martie 2016. 

RomaniaTV.net
02 sept. 2019, 06:07
PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. Ce bugetari vor avea ZI LIBERĂ pe 9 septembrie

Prima zi de școală 2019. Deși un proiect de lege din 2017 prevedea posibilitatea ca părinții să fie liberi în prima zi de școală pentru a participa la festivitățile de început de an, acesta a fost respins ulterior de deputați, pe motiv că ar provoca un adevărat haos, având în vedere că și cadrele didactice sunt părinți și, astfel, nu ar mai participa la deschiderea noului an școlar. Cu toate acestea, prima zi de școală 2018 va fi liberă pentru o anumită categorie.

În prima zi de școală 2019, cei care vor beneficia de zi liberă sunt parlamentarii. În fiecare an, aceştia decid să lucreze în teritoriu, pentru a participa la deschiderea anului școlar.

STRUCTURĂ AN ŞCOLAR 2019-2020. Veşti proaste pentru elevi. Vor avea vacanţă mai puţină

Pe de altă parte, atunci când școlile se închid temporar din cauza vremii sau din alte motive, părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă vor putea beneficia, pe toată perioada în care școlile sunt închise, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat, conform unei propuneri legislative adoptate azi de Senat. 

Măsura acordării de zile libere părinților anumitor copii se regăsește în Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, document adoptat azi la Senat. Inițiativa legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, și de aprobarea Camerei Deputaților.

În esență, documentul stabilește că atunci când cursurile școlii la care au copilul înscris sunt suspendate, părinții vor putea sta acasă cu acesta pentru a-l supraveghea. Închiderea școlilor poate surveni din cauza unor condiții meteo nefavorabile (ninsori abundente, furtuni etc.), dar și din cauza altor situații extreme decretate de autoritățile din țara noastră (incendii, epidemii și altele).

Astfel, după cum stabilește documentul, zilele libere se acordă doar părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, iar în aceste zile, părinții vor primi o indemnizație egală cu salariul dintr-o zi lucrătoare. Practic, aceștia vor beneficia de zile libere plătite normal.

Potrivit inițiativei legislative, de aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, doar un părinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de muncă al acestuia, adică indiferent dacă acesta este angajat la stat sau în mediul privat.

Zilele libere se vor acorda în baza unei declarații pe propria răspundere a unuia dintre părinții, dar semnată de amândoi și depusă la angajator. Dacă părinții încalcă limitarea impusă de document (ca doar un părinte să beneficieze de zile libere pentru a sta cu copilul acasă), aceștia riscă să nu mai poată beneficia de alte zile libere în situații similare.

Atenţie! Proiectul legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial şi, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.