Prima zi de şcoală în Danemarca. Teamă şi distanţare socială, orele şi pauzele nu mai sunt la fel, ce a schimbat COVID-19 FOTO

O parte din şcolile şi grădiniţele din Danemarca s-au redeschis miercuri, după o întrerupere de mai bine de o lună, cauzată de noul coronavirus. Mulţi părinţi nu şi-au lăsat copiii la cursuri, iar reporterii care au fost în mai multe unităţi de învăţământ relatează că şcoala s-a schimbat mult în ultimele cinci săptămâni.

15 apr. 2020, 14:08

Școlile trebuie să păstreze o distană de doi metri între bănci, iar pauzele pot fi luate în grupuri mici de elevi. Pentru a putea respecta astfel de reguli, unele școli au preferat să țină orele afară, ceea ce e mai dificil în zonele urbane.

Citeşte şi China, marea vinovată pentru răspândirea COVID-19. Un şef al spionilor acuză Beijing-ul că i-a lăsat pe oameni să se infecteze

Astăzi, 15 aprilie, școala primară și învățământul preșcolar s-a reluat în doar jumătate dintre orașele daneze și în 35% dintre școlile din Copenhaga. Alte unutăţi au solicitat mai mult timp pentru a se adapta la măsurile de protecție necesare, în condițiile în care trebuie respectate și în școli cerințe precum distanțarea fizică sau măsuri de igienă sporită.

Părinţii sunt împotriva redeschiderii

Mulți părinți se opun încă redeschiderii școlilor, iar o petiție intitulată „Copilul meu nu este porcusor de Guineea” a strâns peste 18.000 de semnături. E de așteptat ca mulți copii să fie ținuți acasă, potrivit unui director de școală citat de ediţia daneză a publicaţiei The Local.

BBC o citează pe reprezentanta unui sindicat al educatorilor din sistemul preșcolar din Danemarca, potrivit căreia, „suntem cu toții ușor agitați și va trebui să ne asigurăm că respectăm regulile de igienă. O să fie mult spălat pe mâini, pe parcursul zilei. Nu avem măști și trebuie să păstrăm o distanță considerabilă între noi, iar aceasta e o sarcină foarte dificilă„.