Prima zi fără restricţii COVID-19 în România după doi ani de pandemiei. Tinerii au umplut cluburile în Centrul Vechi

Românii au dat start primelor petreceri după ridicarea restricțiilor anti-COVID. Sute de tineri s-au adunat noaptea trecută în Centrul Vechi din Capitala și au sărbătorit revenirea la normalitate.

09 mart. 2022, 09:02
Prima zi fără restricţii COVID-19 în România după doi ani de pandemiei. Tinerii au umplut cluburile în Centrul Vechi

Românii au sărbătorit cu dans şi voie bună ridicarea restricţiilor anti-COVID-19. Miercuri, 9 martie, este prima zi fără restricţii COVID-19 în România după doi ani de pandemiei.

De astăzi, purtarea măștii de protecţie nu mai este obligatorie. Specialiştii în sănătate o recomandă încă în locurile aglomerate, precum staţii şi mijloace de transport în comun, în magazine. De asemenea, certificatul COVID-19 nu mai este necesar pentru a merge la mall sau alte magazine non-alimentare, la teatru sau la cinematografe.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunță renunțarea la restricții! Masca de protecție în interior și exterior nu mai e obligatorie

Deşi restricţiile au fost ridicate, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ”recomandă cu tărie”:
– Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi
– Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior
– Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic
– Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic
– La persoanenl care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral

Citeşte şi: Carantinarea persoanelor a fost abrogată. DOCUMENT Măsura se aplică după apariţia în Monitorul Oficial

„Prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, a spus Alexandru Rafila.

Cu o zi înainte de ridicarea restricţiilor anti-COVID-19, în România au fost raportate 5.461 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 dintr-un total de 50.961 teste RT-PCR și antigen efectuate. Gradul de pozitivare a fost de 10.71%.