Primar cu dosar penal pentru mită electorală VIDEO

A chemat sătenii la consultaţii oftalmologice chiar în campania electorală, apoi le-a decontat cheltuielile. Este isprava unui primar din Gorj care s-a ales acum cu dosar penal pentru că ar fi oferit mită electorală. Ţăranii care şi-au primit înapoi banii daţi la doctor sunt mulţumiţi, ceilalţi strâng acum semnături pentru a organiza un referendum şi a-l demite pe primar.

RomaniaTV.net
22 aug. 2012, 16:11
Primar cu dosar penal pentru mită electorală VIDEO

Procurorii au început ancheta după ce contracandidaţii primarului din Fărcăşeşti au depus plângeri legate de cadourile oferite localnicilor. „Laptop-uri, trusouri pentru tinerii căsătoriţi, trusouri pentru noii născuţi, dacă era gravidă în 3-4 luni deja i s-a dat trusoul. De 1 si 8 martie ghivece de flori date la anumite persoane”, a detaliat viceprimarul Antonică Belgiu, lista cadourilor pe care primarul Dănuţ Bălu le-ar fi acordat în campania electorală.

Acum primarul, dar şi mai mulţi consilieri locali, sunt cercetaţi penal. „În timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012, aceste persoane au acordat ajutor bănesc mai multor persoane din comuna Fărcăşeşti pentru ca aceştia să achiziţioneze ochelari de vedere”, a declarat Doruţa Moga, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

Primarul Dănuţ Bălu spune că totul a fost făcut legal, printr-o hotărâre a consiliului local. „Nu a fost ca noi să acordăm sau să promitem cetăţenilor. Dacă nu se vota în consiliul local, nu era”, a spus Bălu.

Consultaţiile şi ochelarii de vedere au costat 15.000 de lei, bani din bugetul local. „Ne-am dus la şcoală, a venit medicul, ne-a consultat. Primăria a spus că decontează 3 milioane”, a spus o femeie din Fărcăşeşti.

Până acum, s-au strâns peste 800 de semnături pentru a-l demite pe primar. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aleşii locali riscă până la 5 ani de închisoare pentru mită electorală.

Cadourile făcute de primar au fost semnalate de presă încă din luna februarie. În timp ce alţi primari din ţară se plâng de lipsa banilor la buget, primarul din Fărcăşeşti făcea cadouri localnicilor. El a dat scutece familiior cu nou-născuţi şi laptop-uri tinerilor care şi-au luat licenţa, dar nu au loc de muncă.

Primarul comunei Fărcăşeşti, Dănuţ Bălu, spunea că scutecele, biberoanele sau cuptoarele cu microunde sunt oferite printr-un program social.

Consiliul local din Fărcăşeşti a aprobat ca nou-născuţii din comună să primească două baxuri de scutece şi un trusou.

Tinerii căsătoriţi primesc fier de călcat, aspirator şi câte un cuptor cu microunde, iar tinerii în vârstă de 18 ani, absolvenţi cu Bacalaureat, dar care nu au un loc de muncă primesc câte un laptop şi 1.000 de lei.

Bălu este înlocuitorul primarului care a luat o mită de peste 300.000 de euro şi care de mai bine de o jumătate de an este în arest în urma unei anchete DNA.