Primar din Arad şi trei oameni de afaceri, reţinuţi pentru fraudare de fonduri europene

Marian Toader, primarul localităţii Zăbrani, şi trei oameni de afaceri arădeni au fost reţinuţi, marţi seară, de DNA Timişoara, în urma percheziţiilor făcute în dosarul de evaziune fiscală şi fraudare de fonduri europene.

26 mai 2015, 20:16
Primar din Arad şi trei oameni de afaceri, reţinuţi pentru fraudare de fonduri europene

În urma audierilor care au durat aproximativ opt ore, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pentru primarul din localitatea Zăbrani (Arad), Marian Toader, şi pentru trei oameni de afaceri arădeni, informează Mediafax.

Oamenii de afaceri sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat şi fraudare de fonduri europene, iar primarul Marian Toader este acuzat de abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional.

Miercuri, cei patru vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA din Timişoara au descins, marţi dimineaţă, la locuinţele unor oameni de afaceri din judeţul Arad şi la locuinţa primarului din localitatea Zăbrani, într-un dosar de evaziune fiscală şi fraudare de fonduri europene, cu un prejudiciu estimat la trei milioane de euro.

Conform unor surse judiciare, oamenii de afaceri vizaţi au obţinut fonduri europene pentru înfiinţarea unei culturi de viţă-de-vie în judeţul Arad, aceştia intrând în parteneriat public – privat şi cu primăria din Zăbrani.

Potrivit proiectului european, terenul pe care trebuia plantată viţa-de-vie urma să fie mai întâi curăţat, apoi ar fi trebuit să fie plantaţi butaşii care fuseseră cumpăraţi de la un om de afaceri italian.

Oamenii de afaceri nu ar fi respectat însă aceste condiţii prevăzute în proiect şi, în plus, au implicat o firmă cu care ar fi fraudat fondurile europene.

Drept recompensă pentru această afacere, primarul din Zăbrani, Marian Toader, urma să primească 50 de hectare de teren cultivat cu viţă-de-vie, afirmau anchetatorii.