Primar PDL, supărat că trebuie să dea banii înapoi: E un JEG de hotărâre

Mulţi dintre primarii PDL spun că au cheltuit banii primiţi de la Guvernul Ungureanu şi nu mai au ce să dea înapoi cabinetului Ponta. Unii edili ameninţă cu judecata noul Guvern dacă le va lua din banii primăriei, alţii lansează acuzaţii dure la adresa Executivului USL.

RomaniaTV.net
09 mai 2012, 14:21
Primar PDL, supărat că trebuie să dea banii înapoi: E un JEG de hotărâre

Decizia Guvernului de a recupera din banii alocaţi autorităţilor locale de către fostul Guvern i-a revoltat pe primarii fostei puteri.

Un exemplu este primarul oraşului Breaza (Prahova), democrat-liberalul Nicolae Ferăstrăeru, care a primit în aprilie de la Guvern suma de 620 000 de lei, dar nu a cheltuit niciun leu din aceşti bani.

„Aceşti bani nu i-ar fi cărat nimeni acasă, ci îi foloseam pentru oraş. Într-o lună nu poţi să amăgeşti electoratul cu banii primiţi de la Guvern. Este o mare ruşine pentru acest guvern şi refuz să mai comentez acest jeg de hotărâre”, a spus Ferăstrăeru, pentru Mediafax.

În Prahova, mulţi dintre primarii care au primit bani de la Guvernul Ungureanu spun că au cheltuit deja sumele alocate pentru a plăti datorii.

Şi în Buzău, aceeaşi situaţie: majoritatea primarilor a cheltuit banii pe plata arieratelor. „Dacă împărţirea banilor s-ar fi făcut corect şi nu ar fi fost supărat niciun primar, nu se mai ajungea aici. Vom vedea ce facem cu proiectele în derulare, ne vom chinui şi vom plăti din fondurile locale. Trebuie să dăm banii înapoi şi nu avem ce face”, a spus primarul din localitatea Vadu Paşii, Ion Grama (PDL).

Şi primari din judeţul Constanţa spun că nu mai pot returna sumele alocate de Guvernul Ungureanu întrucât banii respectivi au fost deja folosiţi, la fel şi în Suceava sau Cluj.

În schimb, primarii oraşelor vasluiene Huşi şi Negreşti, care în urmă cu o lună au primit câte un milion de lei din Fondul de rezervă al guvernului, anunţă că vor da în judecată actualul Executiv dacă le vor fi retrase din conturi sumele acordate pentru cofinanţarea unor proiecte europene.

Ambii edili susţin că banii pe care i-au primit au rămas necheltuiţi tocmai în ideea de a putea asigura cota de cofinanţare la proiectele europene pe care urmează să le implementeze în oraş, proiecte ce vizează modernizarea infrastructurii.

Dacă se va merge la global şi-mi vor fi retraşi banii, atunci voi ataca hotărârea de guvern în contencios administrativ, pentru că nu mi se pare corect cum se procedează”, a declarat pentru Mediafax primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan.

„Normal că-i voi da în judecată pentru că banii i-am primit pentru acoperirea cotei de cofinanţare la PIDU. Noi de unde am putea să dăm 800.000 de lei la un buget foarte sărac şi într-un oraş aproape mort din punct de vedere economic? Îşi bat efectiv joc de oamenii din Negreşti prin retragerea acestor bani”, a precizat şi primarul din Negreşti, Ioan Cozma.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

„Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal şi ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.