NetCity Telecom (grupul UTI): Plata redevenţei la Primăria Capitalei respectă legea şi contractele

Primăria Capitalei a încasat redevenţe în valoare de 8.022.091 lei (peste 1,8 milioane euro) în perioada 2009-2013 din concesionarea pentru 49 de ani a reţelei subterane de fibră optică NetCity. Municipalitatea ar trebui să primească anual 12% din veniturile obtinuţe din închirierea reţelei construite şi gestionate de o firmă special creată în acest sens - NetCity Telecom, parte a grupului UTI, condus de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Fortaţi de lege să-şi coboare în reţea cablurile de pe clădiri la tarife considerate abuzive de arbitrul pieţei telecom (ANCOM), furnizorii mici şi mijlocii de internet acuză că Primariă încaseaza prea puţin raportat la veniturile totale ale firmei lui Urdăreanu.

RomaniaTV.net
12 sept. 2014, 12:35
NetCity Telecom (grupul UTI): Plata redevenţei la Primăria Capitalei respectă legea şi contractele

NetCity Telecom a platit catre Primaria Bucuresti 4.181.335 lei in perioada 2009-2012. Alti 3.841.456 lei urmeaza sa fie platiti in aceasta luna. In total – 8.022.091 lei (peste 1,8 milioane euro) in perioada 2009-2013.

Asociatia INTERLAN, care reprezinta furnizori mici si mijlocii de internet, acuza nivelul foarte mic al veniturilor la care s-a aplicat redeventa de 12% in comparatie cu veniturile totale raportate de NetCity Telecom la Ministerul de Finante.

Conform calculelor HotNews.ro, care a verificat aceste date, veniturile pentru care NetCity Telecom a platit redeventa de 12% au reprezentat doar 13% din veniturile totale ale firmei in 2009, 3,47% in 2010, 11,7% in 2011 si 77,8% in 2013.

In replica, NetCity Telecom sustine ca plata redeventei se face cu respectarea stricta a prevederilor Contractului de Concesiune, iar corectitudinea sumelor este garantata prin raportul unei companii de audit cu prestigiu international. Calculul facut de cei de la Interlan nu e corect – se bazeaza pe neintelegerea corecta a datelor publicate de Ministerul Finantelor, mai precizeaza NetCity Telecom.

Cum explica oficialii NetCity Telecom serviciile care sunt supuse platii redeventei:

„- Netcity ofera doua familii de produse de inchiriere, TubeCity si FiberCity. TubeCity implica inchirierea de tubete Netcity prin care operatorii isi instaleaza fibra, iar Fibercity implica inchirierea de fibre optice Netcity, operatorii urmand a leaga ‘capetele’ acestor tronsoane de fibra optica la retelele lor.

– Netcity are in acelasi timp doua zone de retea: retea principala (de transport) de-a lungul strazilor, precum si retea secundara (de racord) care face legatura intre reteaua de transport si cladirile de pe strazile respective.

Cu alte cuvinte, FiberCity e o familie de produse, iar racordurile la cladiri sunt o zona fizica a retelei.

– Pentru a fi mai clari, in zona de retea secundara (racordurile la cladiri), Netcity furnizeaza atat servicii de tip Tubecity (inchirere tubeta intre reteaua principala si cladire, produs numit comercial racord), cat si servicii de tip Fibercity (inchiriere fibra optica intre reteaua principala si cladire, produs numit comercial bransament).

– Pentru toate aceste produse, Netcity plateste redeventa, indiferent daca sunt fibra, tubeta, pe retea principala (de transport) sau pe retea secundara (de racord).

„Pentru mai multa claritate, mentionam ca aceste servicii (n.a TubeCITY si FiberCITY pe care le-a explicat mai sus) sunt disponibile in intreaga retea Netcity atat pe tronsoanele de canalizatie de transport de-a lungul strazilor capitalei, cat si pe tronsoanele de tip racord, care fac legatura intre reteaua de transport si cladirea abonatului  din raza retelei Netcity. Conform Contractului de Concesiune, 12% din veniturile Netcity rezultate in urma acestor servicii de inchiriere sunt platite Primariei Municipiului Bucuresti sub forma de redevente.

Ce inseamna cele doua servicii raportate la tot ce inseamna procedura de a oferi servicii de internet prin reteaua NetCity?

Netcity Telecom nu inchiriaza retele de telecomunicatii pentru furnizarea serviciilor catre clientii finali, ci doar infrastructura necesara pentru instalarea retelelor operatorilor de telecomunicatii. Aceasta particularitate provine din obiectivul proiectului Netcity de liberalizare a pietei de telecomunicatii si de stimularea concurentei, in vederea imbunatatirii calitatii si diversitatii serviciilor de telecomunicatii puse la dispozitia locuitorilor Municipiului Bucuresti. Astfel, spre deosebire de alte proiecte similare precum DuctCity (Cluj-Napoca) sau Romtelecom, Netcity Telecom nu este un operator telecom, ci este un operator de infrastructura, pe care o inchiriaza in conditii egale si transparente, clientilor sai – operatorii telecom de orice fel, mari sau mici. Astfel Netcity sinu isi va concura propriii clienti,  fapt ce contribuie decisiv la indeplinirea obiectivelor de stimulare a mediului concurential.

In consecinta, in vederea furnizarii de servicii catre clientii finali, operatorii care aleg serviciile TubeCITY sau FiberCITY trebuie sa iti dezvolte propriile retele de telecomunicatii, folosind tubulatura si/sau fibrele optice Netcity, fara a mai investi in infrastructura de transport care este foarte scumpa, deci prohibitiva companiilor mici si mijlocii. Costurile necesare pentru dezvoltarea acestor retele se aplica in cazul utilizarii oricarei alte infrastructuri de telecomunicatii, fie ca este vorba de Netcity, de stalpii stradali, de canalizatia Metrorex sau Romtelecom si exced obiectul serviciilor de inchiriere a retelei.

In aceasta directie, conform Contractului de Concesiune, Netcity Telecom ‘poate oferi clientilor si alte servicii’, suplimentare serviciilor de inchiriere a canalizatiei. Insa, conform aceluiasi contract, veniturile astfel obtinute nu sunt supuse obligatiei de plata a unei redevente.Cateva exemple de astfel de servicii sunt: asistenta tehnica si acces supravegheat la infrastructura Netcity, comercializarea de materiale, servicii de proiectare si executie de lucrari de dezvoltare a retelelor de telecomunicatii.

Ce optiuni are un furnizor de internet? Este legat sau nu de serviciile NetCity Telecom?

Netcity Telecom: Dupa cum am mentionat, una din principalele realizari ale proiectului Netcity este liberalizarea pietei de telecomunicatii. Consumatorii au posibilitatea de a alege in sfarsit furnizorul de servicii de internet, telefonie sau TV, fara a mai fi obligati sa aleaga furnizorul ‘impamantenit’ al cartierului, dat fiind ca orice operator poate ajunge cu reteaua sa la cladirea bransata la canalizatia Netcity, impiedicand astfel intelegerile din trecut prin care operatorii isi ‘imparteau’ geografic cartierele pentru care dezvoltau infrastructura, monpolizand accesul la servicii si tinand astfel abonatii captivi. Dovezi clare ale faptului ca proiectul Netcity este o alternativa reala care nu a ‘legat’, ci a dat alternative companiilor de telecom, stimuland astfel concurenta:
ᅡ        1. Eliminarea impartirii cartierelor intre marii operatori de telecomunicatii – incepand cu anul aparitiei proiectului Netcity, cartierele cu prezenta unui singur operator au disparut in ritm sustinut.
ᅡ        2  Incepand cu anul aparitiei proiectului Netcity, tarifele serviciilor de telecomunicatii catre clientii finali au scazut continuu. Acest lucru este cu atat mai semnificativ cu cat operatorii ce detineau retele ilegale, neplatind taxele si chiriile aferente acestora, au fost fortati de proiectul Netcity sa intre in legalitate si sa isi asume costurile aferente.
ᅡ       3.  Avand in vedere costurile mari de construire ale canalizatiilor subterane, alternativa construirii de retele proprii este usor accesibila mai degraba pentru operatorii mari. Pentru ca Netcity Telecom si-a asumat investitia necesara constructiei unei asemenea canalizatii, operatorii mici si medii au in premiera oportunitatea de a inchiria infrastructura de telecomunicatii de la o companie care nu furnizeaza servicii de telecomunicatii, astfel nedepinzand de un competitor direct.
ᅡ       4.  Nu in ultimul rand, numarul mediu de cabluri deja instalate in racordurile Netcity este supra-unitar. Astfel, odata cu aparitia proiectului, tot mai multi operatori pot ajunge la aceleasi cladiri prin intermediul retelei Netcity, astfel stimuland competitia directa intre operatori.


Prin urmare, calculul facut de cei de la Interlan nu e corect – se bazeaza pe neintelegerea corecta a datelor publicate de Ministerul Finantelor pentru a ne acuza fara niciun fel de dovezi”, au mai spus oficialii NetCity Telecom. 

Citeşte articolul integral pe hotnews.ro.