Primăria Capitalei dă încă 1,5 milioane de euro pentru consolidarea Hanului Gabroveni

Proiectul de hotărâre privind creşterea sumei pentru consolidarea Hanului Gabroveni din Capitală cu aproximativ 1,5 milioane de euro a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

31 oct. 2013, 16:12
Primăria Capitalei dă încă 1,5 milioane de euro pentru consolidarea Hanului Gabroveni

Suma cu care va fi suplimentat bugetul iniţial este de 7.132.347,54 de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro), din care 1.270.163 de lei reprezintă diferenţa de TVA de la momentul aprobării indicatorilor tehnico-economici (anul 2010 – TVA 19 %) şi până în prezent.

Iniţiatorii proiectului au arătat că, în perioada care a trecut de la efectuarea studiilor până la începerea lucrărilor, „imobilul a fost defavorizat de condiţiile climatice extrem de dificile (două ierni foarte aspre şi o vară extrem de caldă), starea de degradare a construcţiei fiind accentuată”.

În raportul de specialitate al proiectului s-a mai precizat că mare parte din zonele conservate necesită lucrări capitale de consolidare, care nu se cereau realizate în momentul expertizării, respectiv la momentul realizării studiului de prefezabilitate.

CITEŞTE ŞI CGMB a amânat dezbaterea proiectului privind rectificarea bugetului Municipiului Bucureşti

Potrivit proiectului de hotărâre, studiile pentru consolidarea clădirii au fost făcute în 2010, autorizaţia de construire a fost obţinută în 2011, iar lucrările au început în 2012.

La începutul lunii aprilie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că peste 40% din lucrările de conservarea, consolidare şi restaurare a Hanului Gabroveni sunt realizate, iar în decembrie proiectul va fi finalizat, precizând că acesta va fi un centru cultural-artistic de nivel european. Oprescu spunea că este mulţumit de modul de lucru şi de graficul lucrărilor la Hanul Gabroveni, după ce a vizitat corpul vechi şi anexa nou ridicată.

Edilul Capitalei mai arăta atunci că lucrările la Hanul Gabroveni, care au început în februarie 2012, au ajuns „la jumătatea drumului”.

Primarul general preciza că valoarea totală a lucrărilor este de 21 de milioane de lei, din care aproximativ 14 milioane de lei de la Primăria Capitalei şi restul din fonduri europene, prin Ministerul Culturii.

Reabilitarea Hanului Gabroveni, monument istoric din clasa A, a început în februarie 2012, lucrările urmând să fie finalizate, conform contractului, la 31 decembrie 2013.