Primăria Capitalei va cumpăra 20 de minicentrale mobile pentru a îmbunătăţi funcţionarea punctelor termice

Primăria Capitalei va cumpăra 20 de capacităţi modulare de producere a energiei, pentru a îmbunătăţi funcţionarea a 20 de puncte termice din cele şase sectoare ale Municipiului Bucureşti, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

30 mart. 2023, 14:59

Primăria Capitalei va cumpăra 20 de minicentrale mobile care vor fi amplasate în toate cele șase sectoare ale Capitalei pentru a îmbunătății funcționarea punctelor termice, a anunțat primarul Nicușor Dan. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei cu 28 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi 18 abţineri.

”Vom achiziționa 20 de minicentrale termice mobile care vor asigura confortul termic al populației din peste 16.300 de apartamente din toate cele 6 sectoare ale Capitalei.

Partidul Social Democrat a încercat astăzi în ședința Consiliului General să blocheze această importantă achiziție de pe urma căreia vor beneficia aproximativ 40.000 de bucureșteni. Atitudinea consilierilor PSD arată încă o dată felul în care se raportează la cetățeni, disprețul față de aceștia și refuzul de a crește calitatea vieții lor prin investiții corecte.

Citește și: Cum reduci consumul de energie ca să scazi factura. Toți românii cu centrale termice în apartament trebuie să știe

Cu cele 20 de centrale modulare vom reuși să trecem cu bine de viitoarele trei ierni, iar când va fi gata noua centrală în cogenerare din Titan, le putem reloca în alte puncte critice care au nevoie ele însele de modernizare.

Concret, este vorba despre 20 de minicentralele termice, containere transportabile, mobile, în care se află amplasate echipamentele pentru producerea de energie termică – cazane de apă caldă, conducte, vase de expansiune, colectoare, furnitura pentru comandă, control și funcționare (vane, robineți, filtre etc), stații de tratarea apei, instalații de alimentare cu combustibil, apă, energie electrică, automatizare, parte electrică etc.
Studiul de Fezabilitate a fost întocmit de ADI Termoenergetica Bucureşti-llfov, la solicitarea PMB. Valoarea totală a investiției este de 113.038.600 lei fără TVA”, a scris primarul general Nicușor Dan pe Facebook.

Citește și: Centralele termice individuale din blocuri ar putea deveni istorie mai repede decât credeam. Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Mediului

Cele 20 de puncte termice indicate în proiect vor deservi peste 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi circa 40.000 de locatari. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 134 de milioane de lei cu TVA, iar durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 10 luni. Valoarea dotărilor şi echipamentelor este estimată la 88 de milioane de lei.

Consilierul municipal PSD Aurelian Bădulescu a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi, argumentând că este vorba despre o achiziţie, nu despre o modernizare şi că acest lucru ar trebui clarificat în textul hotărârii. El a pledat pentru o modernizare a celor 20 de puncte termice, atrăgând atenţia asupra faptului că achiziţia minicentralelor presupune o cheltuială de 23 de milioane de euro.

Primarul general Nicuşor Dan a replicat că modernizarea punctului termic nu produce energie.

„Noi vorbim de un deficit de producţie de energie în unele zone din Bucureşti”, a spus el.

Nicuşor Dan a menţionat că, în momentul în care nu va mai fi nevoie de minicentrale în zonele respective, acestea vor putea fi relocate. El nu a agreat varianta amânării proiectului, argumentând că bucureştenii din zonele afectate trebuie să poată beneficia de căldură încă din iarna aceasta.

Conform raportului de specialitate al proiectului, tronsoane importante din reţeaua de termoficare au o vechime mai mare de 40 de ani. În aceste condiţii, punctele termice situate la capete de reţea nu pot asigura serviciul de furnizare a agentului termic şi apei calde la parametrii necesari.

„În aceste condiţii, se propune amplasarea de capacităţi modulare de producere de energie termică în punctele critice din reţea, care pot asigura confortul termic al populaţiei deservite de aceste puncte termice. (…) Prin implementarea minicentralelor termice containerizate mobile se diminuează şi poluarea generală generată de producerea agentului termic primar în cadrul termoficării prin tehnologiile moderne şi de randament ridicat utilizate”, prevede documentul.

Primăria a încercat anul trecut să închirieze 20 de minicentrale, dar nu au existat ofertanţi din cauza preţului.

„Diferenţa între anul trecut şi anul acesta este că anul trecut a fost o procedură de achiziţie pentru închiriere şi anul acesta este pentru cumpărare. Din cauza acestei crize energetice, am fost anul trecut în situaţia absurdă în care preţul de cumpărare era mai mic decât preţul de închiriere. Numai că, anul trecut, firmele care puteau să producă nu puteau să livreze într-un termen, în aşa fel încât să prindem iarna. Firmele care închiriau la preţul acela mai mare erau gata să vină până în iarnă, numai că din constrângeri financiare nu puteam să închiriem ceva mai scump decât ceva cumpărat”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.