Primăria Constanţa a invalidat peste 6.000 de semnături din cele aproape 19.000 acordate în cadrul campaniei Fără penali

Primăria Constanţa a invalidat peste 6.000 de semnături din cele aproape 19.000 acordate în cadrul campaniei "Fără penali în funcţii publice". Printre motivele invocate sunt faptul că numele sau codul numeric personal erau eronate ori incomplete, persoana respectivă avea domiciliul în altă localitate sau actele de identitate erau expirate. USR a anunţat că va da în judecată primăria.

RomaniaTV.net
18 sept. 2018, 17:26
Primăria Constanţa a invalidat peste 6.000 de semnături din cele aproape 19.000 acordate în cadrul campaniei Fără penali

Potrivit unui comunicat al Primăriei Constanţa, la sfârşitul lunii august, Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanei a primit 18.990 de semnături pentru atestarea calităţii de cetăţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinătorilor iniţiativei „Fără Penali în funcţii publice”.

Conform Legii 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, atestarea calităţii de cetăţean cu drept de vot şi a domiciliului susţinătorilor se face prin verificarea listei de susţinători.

„Astfel, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 189/1999 au fost atestate 12.715 persoane, restul de 6.275 de semnături fiind invalidate din următoarele motive: nume şi prenume eronate sau incomplete; adresa de domiciliu/reşedinţa incompletă sau persoane cu domiciliul în altă localitate; cod numeric personal incomplet sau eronat; seria şi numărul actelor de identitate eronate sau expirate anterior datei listei”, se arată în comunicatul Primăriei Constanţa.

Sursa citată mai precizează că atestarea semnăturilor a fost făcută de funcţionarii publici din cadrul Primăriei municipiului Constanţa cu bună credinţă şi responsabilitate, în conformitate cu prevederile legale.

USR: Dăm în judecată Primăria Constanţa

Uniunea Salvaţi România va acţiona în instanţă primăria Constanţa în urma anulării a 6.000 de semnături pentru iniţiativa civică Fără Penali în funcţii publice, dintr-un total de 19.000, fără nicio explicaţie. Astfel, primăria municipiului Constanţa le fură cetăţenilor dreptul de a solicita o ţară fără condamnaţi penal.

„Suntem nevoiţi să acţionăm în instanţă primăria Constanţa. Vom verifica listele cu semnăturile anulate şi dacă vom constata că există nereguli, că au fost oameni şterşi de pe liste, este posibil să depunem plângeri penale inclusiv pentru abuz în serviciu. Dreptul de a iniţia proiecte legislative, inclusiv de revizuire a Constituţiei, este un drept reglementat de lege. Să ţi se încalce acest drept printr-un abuz este de neacceptat”, a declarat deputatul USR de Constanţa, Stelian Ion.

Şi în alte judeţe sunt probleme în privinţa validării semnăturilor. La Maglavit, judeţul Dolj, primarul invocă nerespectarea GDPR, un motiv fantezist deoarece acest regulament nu se aplică iniţiativelor cetăţeneşti de modificare a Constituţie. Şi în comuna Bascov, judeţul Argeş, primarul refuză efectiv validarea semnăturilor, invocând probleme false cu împuternicirile făcute de comitetul de iniţiativă.

În faţa acestor provocări, USR lansează un apel către funcţionarii publici, deoarece ei sunt primii care fac verificările şi îşi pun semnătura pe liste, şi îi îndeamnă să nu asculte de dispoziţiile politice ale şefilor lor, să nu fie obedienţi, pentru că vor fi primii care vor răspunde pentru aceste abuzuri. Deseori, primarii îşi deleagă atribuţiile către funcţionarii publici pentru a se pune la adăpost în cazul unor plângeri, iar USR crede că mulţi primari vor acţiona în acest mod şi de această dată.

Depunerea semnăturilor la Parlament va avea loc în două zile, pe 20 şi 21 septembrie. Deşi termenul de validare a semnăturilor de către primării expiră pe 20 septembrie, membrii USR au primit înştiinţări din partea unor instituţii că vor mai prelungi termenul cu câteva zile.

„Fără Penali este sub asediu, continuăm lupta pentru fiecare semnătură. Joi şi vineri vom aduce semnăturile în Parlament şi apoi vom da curs plângerilor împotriva primarilor. Aceştia ţin captive semnături şi decid în mod asumat să nu respecte legea. Subliniez că primarul trebuie să ateste doar două lucruri, că semnatarul are drept de vot şi domiciliul în judeţul precizat, orice altă acţiune este o interpretare greşită şi un abuz în serviciu. Primarii decid în mod asumat că nu respecte legea, în încercarea de a fi fideli lui Liviu Dragnea, şi să fure semnăturile cetăţenilor. Îi vom acţiona în instanţă”, a conchis preşedintele USR Dan Barna.