Primăria Otopeni anunță investiții de aproximativ 7 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea stației de epurare din oraș

Primăria orașului Otopeni anunță investiții masive de aproximativ 13,7 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea stației de epurare, dar și a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Aproximativ 7 milioane de euro vor fi investiți numai în lucrările de modernizare și extindere a stației de epurare.

19 mart. 2024, 12:49
Primăria Otopeni anunță investiții de aproximativ 7 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea stației de epurare din oraș

Primăria Otopeni anunță investiții de aproximativ 7 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea stației de epurare din oraș. Primăria Otopeni și-a manifestat permanent determinarea de a identifica soluții pentru asigurarea unei gestionări corecte de colectare și evacuare a apelor uzate pe teritoriul orașului Otopeni, dar și sprijinul necondiționat de a rezolva această problemă complexă ce persistă Ia nivel metropolitan, au transmis reprezentanții instituției printr-un comunicat de presă.

Citește și Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să îți faci pofta cu o merdenea în Aeroportul Otopeni. Cu suma aia poți să mănânci un fel principal

Primăria Otopeni anunță investiții de aproximativ 7 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea stației de epurare din oraș

Primăria Otopeni a subliniat că încă din anul 2019 a inițiat demersuri pentru identificarea unor soluții de finanțare pentru realizarea unui proiect de investiții care să asigure extinderea capacității a propriei stației de epurare a apelor uzate, inclusiv prin depunerea la Compania Națională de Investiții a documentației necesare pentru atragerea fondurilor necesare, dar din păcate, fără un rezultat favorabil pentru administrația locală.

Reprezentanții insttuției spun că prin aprobarea Actului adițional nr. 6/15.01.2024 care prevede prelungirea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare din orașul Otopeni prin concesiune nr. 21847/22.12.2006, operatorul local și-a asumat angajamentul de a implementa un program investițional în valoare estimată de 13,7 milioane de euro, având ca obiective cheie extinderea și modernizarea statiei de epurare, precum și a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare.

Pentru a realiza extinderea și modernizarea stației de epurare, operatorul va integra tehnologii sustenabile de ultimă generație și va investi aproximativ 6,7 milioane de euro. În plus, operatorul și-a luat angajamentul de a depune toate eforturile necesare, astfel încât lucrările privind extinderea și modernizarea stației de epurare să fie demarate în cea de-a doua parte a anului 2024, finalizarea investiției fiind estimată în anul 2027, au transmis reprezentanții Primăriei Otopeni.

”Prin colaborarea strânsă cu ANIF, Orașul Otopeni a inițiat o campanie de control și monitorizare a punctelor de evacuare de pe teritoriul orașului Otopeni, subliniind astfel încă o dată angajamentul față de respectarea normelor și regulamentelor în domeniu. Campania implică:

  • Identificarea punctelor de evacuare a apelor uzate în rețeaua de canale de desecare realizate fără avizul ANIF si/sau care nu sunt reglementate contractual de ANIF și dispunerea de intrare în legalitate sau blindarea acestora;
  • Stabilirea unui program de monitorizare a calității apelor uzate epurate și a apelor meteorice evacuate în rețeaua de canale de desecare de pe teritoriul orașului Otopeni pentru fiecare punct de evacuare, al cărui beneficiar are o relație contractuală cu ANIF si nu este în responsabilitatea Primăriei Otopeni
  • Verificarea permanentă a rezultatelor buletinelor de analiză a calității apei uzate evacuate pentru fiecare punct de evacuare și dispunerea, după caz, fie sancționarea responsabililor/informarea autorității de reglementare în domeniul apelor în vederea constatării și aplicării sancțiunii contravenționale, fie desființarea punctelor de evacuare.

Monitorizare permanentă și sancționarea deversărilor ilegale în rețeaua de canale de desecare. Doar în perioada ianuarie-martie 2024 au fost identificate un numar de 20 situații de acest tip.

Într-un efort imediat de a minimiza impactul asupra comunității, operatorul local a achiziționat deja tehnologii de ultimă generație, respectiv:

  • Instalație de dozare hipoclorit (pentru dezinfecție) și odorizare pe efluentul statiei;
  • Echipamente de laborator, suplimentar celor existente, pentru monitorizarea calității apelor în vederea optimizării procesului de epurare;
  • Sistem pentru reducerea mirosurilor si dizolvarea grăsimilor, acestea urmând să asigure o epurare mai performantă până la finalizarea investițiilor de modernizare și extindere a stației de epurare.

Totodată, sunt în curs de achiziție și alte echipamente de laborator, a tehnologiilor necesare pentru implementarea sistemului de monitorizare digitală SCADA a serviciului de apă și canalizare, suflante pentru treapta biologică, toate pentru îmbunătățirea proceselor de epurare.

• Identificarea și sancționarea descărcărilor ilegale în rețeaua de canalizare și a canalelor de desecare de pe teritoriul orașului Otopeni a vidanjelor”, a transmis Primăria orașului Otopeni printr-un comunicat de presă.

 

Citește și Schimbări uriașe pe Aeroportul Internațional Henri Coandă! Toți călătorii trebuie să știe ce presupune ce se modifică pe Otopeni