Grădiniţe renovate cu 800.000 de lei, închise din lipsă de copii

Primăria comunei Sâmbăta din Bihor a plătit 800.000 de lei pentru reabilitarea a trei grădiniţe după care le-a închis din lipsă de copii. În anul şcolar 2019-2020, s-au înscris doar 15 copii pentru cele trei grădiniţe.

03 oct. 2019, 07:05
Grădiniţe renovate cu 800.000 de lei, închise din lipsă de copii

Primăria Sâmbăta, condusă de Mariana Laza, PSD, a cheltuit peste 800.000 lei pentru modernizarea celor 3 grădiniţe, pe care ulterior le-a închis pentru că nu avea cine să înveţe în ele, scrie ebihoreanul.ro.

Citeşte şi Copil bătut de colegi, sub ochii profesorilor. Elevul s-a ales cu mâna ruptă, iar dascălii îi sfidează pe părinţi

Banii au fost atraşi de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Primăria a atras peste 800.000 lei pentru renovarea completă a grădiniţelor din satele Rogoz, Ogeşti şi Zăvoiu, care la acea vreme aveau latrine în curte şi erau încălzite cu sobe. Pentru cea din Rogoz, Primăria a primit 246.644 de lei, pentru cea din Zăvoiu 285.607 lei, iar pentru cea din Ogeşti 269.523 lei. În plus, tot prin PNDL, comuna a mai primit 406.645 lei pentru modernizarea şcolii gimnaziale şi 282.252 lei pentru grădiniţa din satul Sâmbăta.

Între anii 2017 şi 2019, toate cele trei grădiniţe au fost reabilitate integral. Clădirile au fost izolate termic şi zugrăvite, acoperişurile au fost schimbate, iar geamurile şi uşile vechi au fost înlocuite cu termopane. În plus, toate cele trei imobile au fost dotate cu sisteme de încălzire centralizată – cazane pe lemne şi boilere pentru apă caldă. În plus, în toate s-au amenajat toalete.

La începutul anului şcolar, când copiii ar fi putut să se bucure de clădirile renovate, cele trei grădiniţe nou-nouţe au fost închise.

Directorul Şcolii Sâmbata, Ioana Ştefan, în subordinea căreia funcţionau cele trei grădiniţe, spune că închiderea lor a fost inevitabilă.

„Nu mai sunt copii destui în sate. Pentru acest an şcolar, la Ogeşti s-au înscris doar 7 preşcolari, la Rogoz 5, iar la Zăvoi 3. Pentru înfiinţarea unei grupe aveam nevoie de minimum 10 copii. Altfel nu putem acoperi nici cheltuielile cu salariile”, a declarat Ioana Ştefan.

Prin urmare, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis să le închidă, iar educatoarele şi-au căutat posturi în alte locuri. Copiii sunt duşi cu microbuzul şcolar la grădiniţa din centrul de comună.

Reprezentanţii Primăriei Sâmbăta au transmis că vor încerca redeschiderea unităţilor în anul şcolar viitor.