Primarii europeni caută la Bucureşti soluţii pentru ca Strategia Dunării să genereze locuri de muncă

Primarii europeni discută, duminică, la Bucureşti, despre rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, dezbaterea având loc în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, informează Mediafax.

27 oct. 2013, 11:34
Primarii europeni caută la Bucureşti soluţii pentru ca Strategia Dunării să genereze locuri de muncă

Reuniunea se desfăşoară în contextul celui de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care are loc în perioada 28-29 noiembrie, în Capitală.

Temele de discuţie vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia şi gestionarea riscurilor de mediu, precum şi finanţarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanţare europeană 2014-2020.

La cea de-a şaptea reuniune, care va fi deschisă duminică, la ora 18.00, la Casa Dunării-Palatul Ghica din strada Nicolae Iorga nr. 1-3, participă reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, ai mediului academic şi de afaceri.
Printre participanţii la reuniune se numără primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, preşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, edilul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, precum şi alţi oficiali europeni.

Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 28-29 octombrie, printre invitaţi aflându-se ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, şi comisarii europeni Dacian Cioloş şi Johannes Hahn.

Dacă la prima ediţie a Forumului Anual, desfăşurată în 2012 la Regensburg, Germania, au fost peste 600 de participanţi, la Bucureşti numărul solicitărilor a depăşit 900, potrivit coordonatorului naţional pentru Strategia UE a Regiunii Dunării (SUERD), Carmen Podgorean.

Forumul, care va avea loc la Palatul Parlamentului, este organizat de Guvernul României şi de Comisia Europeană. Contribuţia autorităţilor române se ridică la aproximativ 150.000 de euro.

Tot în premieră, în cadrul Forumului va avea loc şi reuniunea miniştrilor de externe din statele SUERD, eveniment care până acum a avut loc în marja evenimentului.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.
Titlul Forumului de la Bucureşti este „Danube Region – stronger together, stronger in the world” şi urmăreşte abordarea modului în care strategia ajută statele riverane „să facă faţă provocărilor actuale comune, dar şi să influenţeze revitalizarea economiei”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

VEZI SI:

Canalul Bucureşti-Dunăre ar putea fi finalizat din fonduri europene