Primarii PDL cer bani de la buget. Boc le dă cu deficitul peste nas

Autorităţi locale, mai ales primari PDL, fac presiuni la Ministerul Finanţelor pentru a primi bani pe final de an. Premierul Boc le transmite, însă, că plafonul deficitului bugetar stabilit la 4,4% din PIB nu poate fi depăşit, indiferent de "nevoile unora sau altora".

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 11:12
Primarii PDL cer bani de la buget. Boc le dă cu deficitul peste nas

Autorităţile publice locale, în special primarii PDL, au primit informaţii că deficitul bugetar se situează la sfârşitul lunii noiembrie la 2,95% din PIB şi exercită presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Potrivit acestora, problema acestor cereri a fost prezentată de ministru premierului Emil Boc.

„Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a reclamat faptul că autorităţile publice locale, în special cele ale PDL, au aflat că deficitul bugetar se situează la finele lunii noiembrie la 2,95% din PIB şi exercită presiuni pentru a primi mai mulţi bani pe final de an”, au spus sursele.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Emil Boc a cerut conducerii Ministetului Finanţelor să nu accepte sub nicio formă depăşirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilit pentru acest an, oricât de mari ar fi „nevoile unora sau altora”, fără să precizeze însă exact la ce riscuri se referă în acest sens.

„Atrag atenţia Ministerului Finanţelor că deficitul bugetar nu se negociază, ci se respectă. Nu acceptăm sub nicio formă depăşirea plafonului de 4,4% pentru acest an, oricât de mari ar fi nevoile unora sau altora”, a spus Boc.

Pentru acest an, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la maximum 4,4% din PIB.

La sfârşitul lunii octombrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 2,4% din PIB, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de rezultatul consemnat la sfârşitul lunii anterioare.

Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, a declarat, marţi, că datele actuale estimative pentru întregul an indică o rată de creştere economică de 1,7% şi un deficit bugetar de 4,1% din PIB.