Primarul Braşovului, George Scripcaru, a fost trimis în judecată într-un dosar de abuz în serviciu şi luare de mită

Publicat: Marţi, 16 Februarie 2016 12:08 // Actualizat: Marţi, 16 Februarie 2016 13:32 // Sursa: romaniatv.net

Edilul oraşului Braşov, George Scripcaru, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, instigare la tentativă la abuz în serviciu şi luare de mită.

Foto: regiuneacentru.ro

În acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată şi a lui Pop Călin Silviu, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, dare de mită în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, a lui Horga Liliana, director executiv adjunct Direcția tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, pentru abuz în serviciu, uz de fals, tentativă la abuz în serviciu şi a lui Radu Claudia-Niculina, angajată a Primăriei Municipiului Brașov, membru în Consiliul de administrație al SC Tetkron SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu.

Citeşte şi: George Scripcaru rămâne în libertate. ICCJ a respins contestaţia DNA

Totodată, procurorii i-au trimis în judecată, în stare de libertate pe Mărăşescu Isabela Beatrice, șef Serviciu achiziții publice din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, pentru abuz în serviciu şi uz de fals, a lui Radnoti Attila, director Direcția tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, pentru abuz în serviciu şi uz de fals, a lui Bulgărea Lidia, șef Serviciu investiții – Compartiment implementare și derulare proiecte din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, pentru abuz în serviciu, uz de fals şi abuz în serviciu, în formă continuată.

Totodată, au fost trimişi în judecată, tot în stare de liberate şi a lui Pălănceanu Daniela, avocat în Baroul Brașov, membru în Consiliul de administrație al SC TETKRON SRL, pentru tentativă la abuz în serviciu, a lui Durbană Adina Alexandrina avocat în Baroul Brașov, viceprimar al municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la tentativă la abuz în serviciu, a lui Vulpescu Mihaela, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, alui Antonie Cristina Iuliana, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită şi a lui David Mihai Ciprian, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații David Mihai Ciprian și Pop Călin Silviu, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite.

Cele trei persoane anterior menționate au beneficiat și de ajutorul inculpatei Vulpescu Mihaela care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentație economică pentru desfășurarea achiziției publice) în care a menționat soluții tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu.

Ulterior, ca urmare a indicațiilor pe care le-a dat reprezentanților firmei administrate de inculpatul Pop Călin Silviu, în devizul ofertă întocmit în situațiile de lucrări prezentate la decontare, aceștia au menționat articolul pretensionare termică în aceeași formă.

Astfel, la data de 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de inculpatul Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câștigătoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experiență în domeniu, etc.).

Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii rețelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov.

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusă din inculpații Mărășescu Isabella Beatrice, în calitate de președinte și Horga Liliana, Radnoti Attila și Bulgărea Lidia, în calitate de membri.

În același context, inculpatul Pop Călin Silviu a depus la dosarul de licitație un înscris sub semnătură privată, falsificat și înregistrat la Primăria Brașov, ce reprezenta un raport care ar fi fost întocmit de inculpata Vulpescu Mihaela.

Deși cunoșteau situația acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, în valoare de în valoare de 6.136.171,18 lei, societății administrate de inculpatul Pop Călin Silviu.

Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru George a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma inculpatului Pop Călin Silviu pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecința prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Prin intermediul inculpatei Antonie Cristina Iuliana, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (câteva mii de tricouri, șepci, pixuri, autocolante etc. și pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor).

În cursul lunilor mai – iunie 2012, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienței bunurilor remise cu titlu de mită primarului municipiului Brașov, inculpatul Pop Călin Silviu a efectuat operațiuni comerciale ce nu aveau legătură cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societăți furnizoare de materiale publicitare.

Ulterior, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive, respectiv achiziția altor produse decât materialele electorale achiziționate în mod real.

Pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curții de Conturi la primăria municipiului Brașov, dar înainte de redactarea și comunicarea raportului de către auditorii curții, inculpatul Scripcaru George a făcut demersuri și a dat dispoziții atât funcționarilor publici din cadrul Primăriei Brașov, cât și celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpaților Horga Liliana și Radu Claudia-Niculina, să procedeze la "găsirea unor vinovați" care să răspundă pentru aceste decontări nelegale, lucru cu care acestea din urmă s-au conformat.

În același scop, folosindu-și influența reală pe care o avea în calitatea deținută, inculpatul Scripcaru George a determinat-o pe inculpata Horga Liliana să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.

Ulterior, la data de 10 iunie 2015, primarul Scripcaru George și viceprimarul Durbacă Alexandrina Adina, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL și au solicitat consiliului de administrație al acestei societăți să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate" (în lipsa unui act de control care să stabilească o abatere, un prejudiciu sau alte măsuri).

La data de 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii consiliului de administrație Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societății, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaților nominalizați de inculpații Scripcaru George și Durbacă Alexandrina Adina.

Această activitate a rămas însă nefinalizată, ca urmare a prezentului dosar penal (la data de 6 iulie 2015 comisia, după efectuarea unor acte efective de cercetare disciplinară a stabilit că nu are competență legală în sensul celor de mai sus).

Primăria municipiului Brașov s-a constituit parte civilă cu suma de 1.914.926,15 lei.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii în ceea ce-i privește pe inculpații Pop Călin Silviu, Bulgărea Lidia, Vulpescu Mihaela, Scripcaru George și Antonie Cristina Iuliana, se arată în comunicatul DNA.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre sarcina ei ❤️
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre...
16 feb 12:30
... Edilul oraşului Braşov, George Scripcaru, a fost trimis în judecată...
1
EUR
4.8426
RON
29 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H