Primarul Buzăului: Plasarea în carantină a cartierului Poştă, abuzivă. Singura măsură de protejare a oamenilor, schimbarea prefectului

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, le solicită ministrului de Interne, Marcel Vela, şi secretarului de stat Raed Arafat revocarea ordinului prin care cartierul buzoian Poştă a fost plasat în carantină şi, de asemenea, demiterea urgentă a prefectului Leonard Dimian, scrie news.ro.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 14:56
Primarul Buzăului: Plasarea în carantină a cartierului Poştă, abuzivă. Singura măsură de protejare a oamenilor, schimbarea prefectului

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a trimis o adresă către ministrul Marcel Vela şi secretarul de stat Raed Arafat prin care cere scoaterea de sub carantină a cartierului Poştă din municipiul Buzău, măsură pe care o consideră nejustificată şi abuzivă.

Am făcut o adresă către domnii Marcel Vela şi Raed Arafat prin care să fie revocat ordinul prin care cartierul buzoian Poştă a fost plasat sub carantină. Considerăm că este o măsură nedreaptă, excesivă şi abuzivă pentru că nu este normal ca Buzăul, aflat pe ultimul loc şi ca judeţ şi ca municipiu în ceea ce priveşte cazurile de infectare cu COVID-19, să intre în carantină. Din cele 2447 de persoane care locuiesc aici doar 70 sunt romi, iar această familie de la care a pornit totul locuieşte aici în marginea acestui cartier. Nu s-a luat o astfel de măsură la Bărbuleşti, care este un sat cu  peste 50 de infectaţi, şi s-a luat la Buzău, care este ditamai oraşul. Nu este în regulă acest lucru”, a declarat, joi, Constantin Toma, într-o conferinţă de presă susţinută la marginea cartierului carantinat.

Citeşte şi Autorităţile din Buzău au instituit carantină pentru 14 zile în cartierul în care au fost confirmate 20 de cazuri de coronavirus

În documentul transmis ministrului Vela şi şefului DSU, edilul prezintă situaţia din cartierul buzoian şi solicită responsabililor de la Bucureşti suspendarea măsurii care, în opinia sa, a fost luată ”în grabă şi fără cunoaşterea informaţiilor din teren”.

Sunt total surprins că prefectul judeţului Buzău, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care şi-a asumat propunerea privind instituirea acestei carantine, pare că nu a cunoscut situaţia din teren şi nici nu m-a invitat la vreo şedinţă a Comitetului pe care îl conduce”, se arată în scrisoarea trimisă ministrului şi secretarului de stat Raed Arafat.

Pesedistul Constantin Toma le explică celor doi oficiali de la Bucureşti că prefectul Leonard Dimian i-ar fi cerut să nu ia, la nivelul municipiului, măsuri care să fie mai dure decât cele prevăzute de ordonanţele militare. Asta în ciuda faptului că primarul şi membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au considerat potrivite respectivele măsuri, care au făcut ca timp de două luni municipiul Buzău să fie pe ultimele locuri la numărul de infectaţi cu COVID-19.

De asemenea, primarul Constantin Toma este de părere că prefectul Dimian ar fi avut la dispoziţie toate forţele pentru a impune prevederile ordonanţelor militare în cartierul în care s-au infectat peste 30 de persoane, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că prefectul judeţului nu ar fi fost în stare să gestioneze aceste forţe.

Am propus ministrului şi demiterea domnului Dimian pentru că gestionează foarte prost această situaţie. Nu este posibil ca primar să nu fiu invitat la nicio şedinţă CJSU. În condiţiile în care această casă este izolată aici de ce a trebuit să blocăm activitatea în tot cartierul? Domnul prefect avea în subordine toate forţele conform ordonanţelor militare. Putea oricând să extragă aceste persoane şi să le izoleze aşa cum sunt uzanţele. Cer domnului Vela şi Arafat să revină şi să revoce acest ordin. Nu cred că este normal ca municipiul Buzău cu cele mai puţine cazuri să fie în această situaţie”, a mai declarat primarul Constantin Toma în faţa jurnaliştilor.

Citeşte şi Primarul Buzăului despre Revoluţia din 1989: „Văzând atâta umplutură şi faună nu am mai luat certificatul de revoluţionar”

Edilul Constantin Toma este de părere că cea mai bună metodă pentru a-i proteja pe buzoieni este demiterea prefectului Leonard Dimian.

O singură măsură este necesară pentru protejarea buzoienilor. Să fie schimbat prefectul pentru că conduce foarte prost această situaţie. De fapt, dânsul nu conduce”.

Prefectul judeţului Buzău, Leonard Dimian, nu a dorit să comenteze afirmaţiile primarului Constantin Toma, dar a transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt că se iau toate măsurile pentru limitarea răspândirii pandemiei.

Prefectul judeţului Buzău, domnul Leonard Dimian, nu comentează demersurile domnului primar Constantin Toma, pe care le face posibilă libertatea de exprimare de care beneficiază fiecare cetăţean. În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu şi de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Leonard Dimian are ca preocupări esenţiale în această situaţie de urgenţă limitarea răspândirii Coronavirusului şi sănătatea populaţiei, nu dezbaterea politică. Buzoienii trebuie să ştie că autorităţile îşi fac datoria potrivit competenţelor şi iau cele mai bune decizii pentru siguranţa epidemiologică a cetăţenilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău.