Primarul comunei Corbeanca, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani

Primarul comunei Corbeanca din judeţul Ilfov, Valeriu Anton, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită şi spălare de bani în legătură cu retrocedări de terenuri.

14 iul. 2023, 20:25
Primarul comunei Corbeanca, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Valeriu Anton, primar al comunei Corbeanca, judeţul Ilfov, şi preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi o altă persoană, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, complicitate la spălare a banilor, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi participaţie improprie la fals intelectual.

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că persoana la care fac referire anchetatorii ar fi nepotul edilului, Robert Ilie Mihăilă.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Gigi Becali urlă în direct la România TV în apărarea Gabrielei Firea: „Dacă ea s-a suspendat și din ministru și din partid nu este clar că nu o mai interesează politica? Acum își vede de familie și asta e”

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada august 2009 – octombrie 2019, Valeriu Anton, în calităţile menţionate, i-ar fi pretins unei persoane, pentru a-i rezolva favorabil cererile de restituire a unor terenuri situate pe raza comunei Corbeanca, ce fuseseră confiscate de regimul comunist, jumătate din drepturile asupra acelor terenuri, după care ar fi primit, prin intermediari, foloase necuvenite totalizând 3.523.661 euro, rezultate din valorificarea mai multor bunuri, respectiv 9 hectare de teren arabil, vândute în anul 2019 cu suma de 450.000 euro, 7 ha teren forestier, vândute în perioada 2012-2018 cu suma de 1.655.080 euro şi 50% din drepturile de despăgubire ANRP pentru 45 ha teren arabil, vândute în anul 2017 cu suma de 1.418.581 euro.

„Pentru a disimula natura foloaselor primite cu titlu de mită şi beneficiarul real al acestora, la cererea inculpatului Valeriu Anton, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate (în cazul unora dintre acestea fiind folosite şi documente falsificate)”, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Citeşte şi: Gabriela Firea și-a dat demisia din funcția de ministru al Familiei. E al doilea ministru PSD care pleacă din Guvern după scandalul „azilele groazei”. Bogdan Ivan preia portofoliul vacant