Primarul din Barcelona cere oprirea măsurilor de izolare din cauza coronavirus în Spania. „Copiii trebuie să iasă afară”

Primarul oraşului Barcelona a cerut anularea măsurilor stricte de izolare din Spania prin care copiilor le este interzis să iasă din locuinţe pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus. 

RomaniaTV.net
16 apr. 2020, 20:38
Primarul din Barcelona cere oprirea măsurilor de izolare din cauza coronavirus în Spania. „Copiii trebuie să iasă afară”

Edilul Ada Colau, care este mama a doi copii, a scris pe Facebook: „Aceşti copii trebuie să iasă afară. Nu mai aşteptaţi: eliberaţi copiii!”

Spania a raportat 182.816 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus şi 19.130 de decese din cauza COVID-19, fiind ţara europeană cu cele mai multe infectări, precum şi singura în care copiilor le este interzis să iasă din locuinţe, relatează BBC.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat instituirea de măsuri de izolare totală la nivel naţional pe 14 martie. Măsura de carantină a fost prelungită până pe 26 aprilie. Oamenii care lucrează în construcţii, industria prelucrătoare şi în anumite servicii au primit permisiunea de a-şi relua activitatea săptămâna aceasta.

Unul dintre principalele focare de coronavirus este regiunea Catalonia, cu capitala la Barcelona.

Ada Colau, prima femeie care deţine funcţia de primar în Barcelona, le-a cerut autorităţilor spaniole să pună capăt măsurilor de izolare pentru ca, în acest fel, copiii să poată ieşi din case.

„Săptămână de săptămână, se bat între ei, au accese de furie, tristeţe”, a scris primarul oraşului Barcelona.

În calitate de mamă, Ada Colau susţine că este îngrijorată de „sănătatea psihologică şi emoţională” a copiilor ei.

„Dacă adulţii pot ieşi să plimbe câinele, de ce copiii noştri trebuie să aştepte?”

Edilul Barcelonei este de părere că ar trebui să li se permită copiilor spanioli să iasă în zona din apropierea casei, aşa cum se întâmplă în alte ţări, „conform recomandărilor specialiştilor din domeniul sănătăţii”.

„Ne-am săturat să ni se spună că suntem soldaţi şi că este un război, în loc să discutăm cum trebui să ne trăim viaţa şi să avem grijă unul de altul”, a menţionat primarul din Barcelona.

Decizia de a ţine copiii în casă a stârnit controverse în Spania.

Vicepremierul spaniol Pablo Iglesias a răbufnit, după ce a spus că este „norocos” că are o grădină în care să se joace cei trei copii ai săi, adăugând că „milioane de familii sunt obligate să-şi ţină copiii în apartamente de 40,50 sau 60 de metri pătraţi”

Ludovic Orban, despre acordul lui Marcel Vela cu Patriarhia. „N-am ştiut detaliile. Acordul mi-a fost transmis după semnare”