Primarul din Corbeanca, reclamat de ANI pentru o diferenţă de 3 milioane de lei între veniturile declarate şi averea deţinută

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 3.061.855 Lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Anton Valeriu, primarul din Corbeanca, judeţul Ilfov, împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice.

20 nov. 2023, 12:53
Primarul din Corbeanca, reclamat de ANI pentru o diferenţă de 3 milioane de lei între veniturile declarate şi averea deţinută

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către primar.

În luna iulie, Valeriu Anton a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că ar fi luat mită peste 3,5 milioane de euro pentru a soluționa cereri de retrocedare a unor terenuri.

Edilul din Corbeanca – în funcție din 2008 – a menționat în ultima sa declarație de avere datorii de aproape 1,4 milioane de euro pe care le-ar avea către trei persoane fizice și către o bancă.

În ultima declarație de avere, depusă în iunie 2022, primarul din Corbeanca a scris că are datorii de aproape 1,4 milioane de euro către o bancă și către trei persoane fizice. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

Citeşte şi: Cel de-al treilea ucigaş al afaceristului din Sibiu, aflat încă în libertate, a fost condamnat în 2020 în Slovenia

Astfel, el a trecut în declarația de avere un credit la bancă de 287.000 de euro (contractat în 2008, scadent în 2029), dar și împrumuturi de la persoane fizice: 555.000 de euro de la Neagu Valentin, 336.000 de euro de la Buciumeanu Florin Marian, 185.000 de euro de la Tătuța Dumitru. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

La capitolul „venituri”, primarul a menționat doar salariul de la primărie – 87.500 de lei pe an și salariul soției, agent de vânzări la Corbeanca.

Conform ultimei declarații de avere, Anton Valeriu are mai multe terenuri intravilane în suprafață de peste 6.000 de metri pătrați în Corbeanca și în Buftea și o casă de 284 de metri pătrați la Corbeanca. De asemenea, el este asociat, cu 50%, la SC DVS Frigos SRL.

Anton Valeriu este primar al comunei Corbeanca din anul 2008. Acesta a devenit membru PMP după fuziunea partidului cu UNPR-ul. Liderul PMP, Eugen Tomac, spunea că Anton Valeriu nu a fost activ în partid în ultimii ani deși în 2020 a candidat din partea PMP pentru un nou mandat de primar al comunei Corbeanca. Eugen Tomac declara pentru HotNews.ro în mai, când primarul a fost reținut de DNA, că i-a fost suspendată calitatea de membru de partid, conform statutului.

Citeşte şi: Ginerele lui Gigi Becali, condamnat penal pentru că a condus beat. Ce pedeapsă a primit Mihai Mincu