Primarul din Jilava a fost arestat preventiv

Tribunalul București a decis, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului din comuna Jilava, Adrian Mladin, acuzat de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.
Iulian Tudor
16 iun. 2016, 11:12
Primarul din Jilava a fost arestat preventiv

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât Adrian Mladin va fi dus în arestul Poliției Capitalei, potrivit Agerpres. În același dosar este cercetat penal Marian Constantin, administratorul unei societăți comerciale, pentru dare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (79 de acte materiale).

Primarul reales din Jilava are la activ o condamnare de 7 ani închisoare pentru corupție, primită într-un alt dosar, însă decizia nu este definitivă. El a mai fost arestat preventiv, în perioada noiembrie 2011 — ianuarie 2012, când a fost ales primar al comunei chiar din arest.

Mladin i-a denunțat în alte dosare pe fostul ministru Cristian David și pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Tomiță Neagu.

Potrivit DNA, în aprilie 2010, Adrian Mladin s-a înțeles cu Marian Constantin și cu o altă persoană ca aceștia din urmă să înființeze o societate în scopul de a obține contracte publice de la Primăria Jilava.

Procurorii au constatat că, la scurt timp de la înființarea societății al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Marian Constantin, în iunie 2010, la nivelul comunei Jilava a fost inițiată licitația publică în vederea încheierii acordului cadru denumit „Lucrări de construcții civile — reparații și reabilitare construcții existente și execuție construcții noi”, cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro. Acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câștigătoare pentru 18 obiective de investiții de interes local la nivelul comunei Jilava.

Cum societatea nou înființată nu putea să îndeplinească criteriile de selecție stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, Adrian Mladin a făcut demersuri astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înființată. În urma licitației organizate a fost declarată câștigătoare asocierea de firme unde lider era societatea lui Constantin. Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 — 2011, între comuna Jilava prin primar Mladin și asocierea de firme reprezentată de Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de aproximativ 3,3 milioane lei, 2,6 milioane lei, 1,4 milioane lei și, respectiv, 1,1 milioane lei„, susțin procurorii.

DNA menționează că, în ianuarie 2011, s-a desfășurat și procedura de achiziție publică, prin modalitatea cerere de ofertă, pentru încheierea unui acord cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro.

Singurul participant la licitație a fost societatea reprezentată de Constantin, societate ce a fost declarată câștigătoare, deși nu îndeplinea nici una din cerințele minime de calificare prevăzute în documentația de atribuire. Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava, prin primar Adrian Mladin, și firmă, prin Marian Constantin, s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de peste 67.000 lei, 1,1 milioane lei, 1,5 milioane lei și 962.000 lei„, au reținut anchetatorii.

Conform DNA, toate activitățile privind semnarea documentației din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziție publică, încheierea celor două acorduri cadru, încheierea și executarea celor 8 contracte subsecvente, cât și aprobarea și achitarea sumelor aferente acestora către societatea respectivă s-au făcut de către Adrian Mladin, în temeiul atribuțiilor și prerogativelor funcției de primar.

În schimb, Adrian Mladin a primit, conform procurorilor, mită în bani și în bunuri de lux, toate în cuantum de peste 5 milioane lei: peste 1,3 milioane lei, în numerar, în perioada 30 noiembrie 2010 — 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societății câștigătoare (corespunzătoare celor 556 de retrageri); 385.500 lei, ridicată de la ghișeul băncii în numerar de către Marian Constantin și dată ulterior direct primarului, în perioada 26 noiembrie 2010 — 9 decembrie 2011; peste 29.000 lei reprezentând plățile efectuate de Mladin prin POS din conturile societății; peste 3,3 milioane lei, reprezentând bunurile de lux achiziționate în perioada noiembrie 2010 — martie 2012 de către societate și destinate construirii, amenajării și utilării imobilului lui Mladin.

După edificarea, amenajarea și utilarea imobilului, inculpatul Mladin a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că l-a vândut unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nicio sumă de bani, contractul fiind fictiv și încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele lui Mladin. În 2012, împotriva societății administrate de Marian Constantin s-a formulat o cerere de intrare în insolvență. În aceste condiții, Marian Constantin a întocmit mai multe înscrisuri în fals pentru a justifica retragerile de numerar și bunurile ce reprezintă obiectul infracțiunilor de luare și dare de mită„, se mai arată în comunicat.

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Capital.ro
A murit marele cântăreț. S-a mai stins o stea a muzicii. Va fi regretat de toți
Playtech.ro
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
DailyBusiness
Mobilizare uimitoare pe șantierul acestei autostrăzi! Vești bune pentru milioane de șoferi
Adevarul
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Vladimir Putin se pregătește să fugă. Semnele care prevestesc ce e mai rău
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
BREAKING | Andrei Muraru a murit într-un accident cumplit de motocicletă 😢
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a reapărut. A fost începutul sfârșitului”
Capital.ro
Elena Udrea e nevinovată! Ce i-a făcut Traian Băsescu
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Gheorghe Șoldan, noul președinte al Consiliului Județean Suceava, anunță prioritățile sale
MediaFlux
ALERTĂ METEO ANM! Meteorologii ANUNȚĂ PRĂPĂDUL
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?