Primarul din Kiev ia în calcul evacuarea unei părți din populația capitalei, în cazul unei pene de curent pe scară largă

Vitali Klitciko, primarul capitalei ucrainene, Kiev, nu exclude ca o parte din populația orașului să fie evacuată.

23 nov. 2022, 15:43
Primarul din Kiev ia în calcul evacuarea unei părți din populația capitalei, în cazul unei pene de curent pe scară largă

Vitali Klitciko ia în calcul ca o parte din locuitorii din Kiev să fie evacuați în cazul unei deteriorări a situației electrice și de scădere majoră a temperaturii, potrivit ziare.com.

În urma atacurilor rusești cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei și a nevoii de economisii energie electrică, Klitciko spune că va fi „cea mai grea iarnă de după cel de-al Doilea Război Mondial”, deoarece Kiev nu a mai trecut printr-o astfel de „iarnă îngrozitoare”.

Kievul trebuie să stingă luminile în anumite zone la câteva ore, pentru ca sistemul să nu fie supraîncărcat.

„Putin vrea să forțeze oamenii să fugă din capitală atacând infrastructura civilă. Dar face invers!… De asemenea, trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău caz. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă există întreruperi de curent pe scară largă și temperaturi chiar mai scăzute. Atunci va trebui să evacuăm o parte a orașului – dar nu vrem să se ajungă la asta!”, spune primarul.

Citește și: Alertă aeriană, au sunat sirenele de război în toată Ucraina. Bombardamente intense din partea Rusiei şi la Kiev

O pană de curent va duce la lipsa luminii, a apei calde și a încălzirii. Primarul din Kiev speră că va primi un sprijin suplimentar din partea Germaniei și a întregii Europe.

„Suntem foarte recunoscători pentru sistemele de protecție, dar avem nevoie de mai mult, mai ales pentru alte orașe din Ucraina. Pe lângă arme, avem nevoie disperată și de generatoare, îmbrăcăminte de protecție și alte bunuri umanitare”, a adăugat edilul.

Klitciko e de părere că Putin nu își va atinge obiectivele dacă recurge la subminarea infrastructurii Ucrainei.

„El (președintele Federației Ruse – n.red.) vrea să intimideze oamenii, să-i facă să înghețe, fără lumină, astfel încât ucrainenii să-l preseze pe Zelenski să se predea. Dar acest lucru nu se va întâmpla. Impresia mea: oamenii se vor enerva doar, devenind mai hotărâți. Nu vom muri și nu vom fugi, așa cum vrea Putin… A greșit de atâtea ori în acest război. El greșește din nou.”

Citește și: Lovitură pentru Rusia. Gruparea lui Kadîrov, regimentul „Kadîroviţii”, pe lista terorismului mondial