Alertă aeriană, au sunat sirenele de război în toată Ucraina. Bombardamente intense din partea Rusiei şi la Kiev

Sirenele care avertizează în privinţa unor raiduri aeriene răsunau, miercuri, pe întreg teritoriul Ucrainei, iar oficiali din cel puţin două regiuni au declarat că apărarea aeriană locală a fost pusă în funcţiune pentru a anihila rachetele ruseşti, relatează Reuters.

23 nov. 2022, 14:24

UPDATE RĂZBOI în Ucraina: Cel puţin patru explozii puternice au avut loc în zone din Kiev, conform unor surse citate de cotidianul Le Monde. O rachetă rusească a lovit centrala Pivdenno-Ukrainska.

Cel puţin o persoană a murit în atacuri, au declarat oficiali locali citaţi de agenţia Ukrinform.  Mai multe zone din capitala Ucrainei nu sunt alimentate cu electricitate.

„Rusia lovește infrastructura de la Kiev”, spune primarul Kievului, Vitaly Klitschko, informează The Kyiv Independent, pe contul de Twitter.

Primarul i-a îndemnat pe locuitori să rămână în adăposturi. Anterior mai multe explozii au fost semnalate în oraș.

O alertă aeriană care vizează toată Ucraina a fost emisă miercuri, în urma producerii unor explozii în regiunile de sud și est. În Ucraina a fost emisă o alertă de raid aerian, potrivit Reuters. În paralel, Interfax Ucraina anunță că s-au produs explozii în regiunile din sud și est.

În ultimele săptămâni, Ucraina a fost ținta a numeroase atacuri aeriene care au vizat în special elemente ale infrastructurii energetice a țării.

Vladimir Putin, o nouă apariţie publică şocantă. Liderul de la Kremlin se ţine de masă şi este foarte palid VIDEO
Forţele ruseşti vizează din ce în ce mai mult infrastructura critică ucraineană în ultimele săptămâni, în cel mai amplu val de atacuri, de săptămâna trecută, fiind trase peste 100 de rachete.

Cel puţin trei civili, printre care un nou-născut, au fost ucişi miercuri dimineaţa după noi atacuri ruse în Ucraina prin care, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Moscova vrea să răspândească „teroarea”, informează AFP.

„Duşmanul a decis încă o dată să încerce să obţină prin teroare şi ucidere de oameni ceea ce nu a putut obţine în nouă luni” de invazie în Ucraina, a declarat Zelenski pe Telegram, promiţând că Rusia „va fi trasă la răspundere pentru tot răul pe care l-a cauzat ţării noastre”.

Cu puţin timp înainte de aceasta, serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat moartea unui nou-născut în urma unui atac rus asupra unei maternităţi în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

„În noaptea de 23 noiembrie, în oraşul Vilniansk din regiunea Zaporojie, o clădire de două etaje ce adăpostea o maternitate a fost distrusă de un atac cu rachete”, a anunţat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă pe Telegram.

Acest atac o lovit secţia de maternitate a spitalului local, unde se afla o femeie, bebeluşul său şi un medic. În urma acestui atac, „un bebeluş născut în 2022 a murit”, a precizat serviciul pentru situaţii de urgenţă, subliniind că mama acestuia şi medicul au putut fi salvaţi de sub dărâmături.

Femeia a fost rănită, a precizat miercuri pe Telegram preşedintele Zelenski. „Statul terorist (Rusia) continuă să ducă război împotriva civililor”, a declarat Zelenski.

Serviciul pentru situaţii de urgenţă a publicat o înregistrare video în care pot fi văzuţi membri ai echipelor de salvare încercând să scoată un bărbat pe jumătate blocat în moloz. Potrivit primelor informaţii disponibile, nicio o altă persoană nu se mai află sub dărâmături.

Papa Francisc compară războiul din Ucraina cu Foametea ucraineană, Holomodor

Papa Francisc a declarat miercuri că ucrainenii suferă mult din cauza ruşilor, asemenea unor martiri, şi a comparat războiul cu „genocidul teribil” din anii 1932-1933, când liderul sovietic Iosif Stalin a condamnat la moarte circa 10 milioane de oameni din Ucraina, prin politica agricolă de colectivizare: ruşii au luat toate grânele, alimentele şi animalele ucrainenilor. Cine era prins luând de pe jos boabe de grâu era împuşcat în cap. Iar cine scăpa de gloanţele ruşilor, avea o soartă sigură: murea de foame.

Vicepreşedintele parlamentului lituanian cere implicarea NATO la graniţa cu Ucraina: „O astfel de îmbunătăţire nu ar însemna escaladarea războiului cu Rusia, ci dimpotrivă”
Suveranul Pontif a vorbit la finalul audienţei sale generale în faţa a mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru.

„Sâmbăta viitoare este comemorarea teribilului genocid… provocat de Stalin în Ucraina. Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid şi să ne rugăm pentru atâţia ucraineni, copii, femei şi bătrâni, bebeluşi, care astăzi suferă martiriul agresiunii”, a declarat Papa.

Rezumatul zilei

  • Mai mulţi primari din regiunea Herson au fost răpiţi de trupele ruse şi sunt ţinuţi prizonieri contrar voinţei lor.
    Mai mulţi senatori americani doresc ca administraţia Biden să trimită la luptă în Ucraina celebrele drone de luptă MQ-1C Gray Eagle.
    Uniunea Europeană pune sub sechestru bunurile celor care eludează sancţiunile împotriva Rusiei