Primarul din Năvodari, REŢINUT din nou de DNA pentru fapte de corupţie

Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a fost reţinut, vineri, de procurorii Serviciul Teritorial Constanţa al DNA, pentru două presupuse fapte de corupţie.
Ionela Marcu
29 aug. 2014, 14:36
Primarul din Năvodari, REŢINUT din nou de DNA pentru fapte de corupţie

Nicolae Matei, a fost citat vineri dimineaţă la sediul DNA Constanţa pentru cercetări în două dosare ce au legătură cu investiţii ale Primăriei Năvodari şi finanţarea clubului de fotbal ‘Săgeata Năvodari’, scrie Agerpres.

La încheierea audierilor, după ora 15, 00, primarul Nicolae Matei a părăsit încătuşat sediul DNA, fiind transferat în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

CITEŞTE ŞI Primarul din Năvodari, condamnat la închisoare

Ulterior reţinerii sale de către procurori, pe contul de Facebook a lui Nicolae Matei a fost postat următorul text: ‘A fi primar în România de astăzi echivalează cu pierderea libertăţii! Ruşine parlamentului că nu adoptă legi care să înlăture abuzurile procurorilor! Toţi primarii din România au câte 2-3 dosare, dar în nici un oraş nu se deschide o fabrică să mai producem ceva! Funcţionarii publici refuză să mai semneze şi acte banale de frica DNA! Pierdem proiecte europene! Tema corupţiei e falsă şi avem nevoie de conducători care să relanseze economia! Motivul sărăciei şi neajunsurilor e că nu mai producem nimic! România e stat poliţienesc! Nu mă fac vinovat de faptele de care sunt acuzat! Nu pot să scriu neadevăruri şi să bag la puşcărie oameni nevinovaţi!’.

DNA – Serviciul Teritorial Constanţa a informat, într-un comunicat publicat vineri seară, că reţinerea pentru 24 de ore a primarului oraşului Năvodari, Matei Nicolae, este motivată de punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, o infracţiune de la abuz în serviciu sub forma tentativei de dare de mită. 

În aceeaşi cauză a fost dispusă şi punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore (începând de la data de 29.08.2014, ora 16:05) a inculpatului Gurgu Isidor, persoană fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi complicitate la tentativă la abuz în serviciu.

În ordonanţa de reţinere se menţionează că, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, inculpatul Nicolae Matei a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată. ‘Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna primăriei Năvodari de 96.968.771 lei, reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate’ – se arată în ordonanţa de reţinere.

De asemenea, anchetatorii DNA reţin faptul că inculpatul Nicolae Matei şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, în legătură cu corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha. În acest sens se consideră a fi fost provocată primăriei Năvodari o pagubă de 1.853.970,4 lei, respectiv diferenţa dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulaţie a terenurilor) şi suma de 275.509,6 lei (reprezentând preţul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obţinute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului. 

Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri, aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari, a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de inculpatul Isidor Gurgu, cunoscând că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul Nicolae Matei.

Procurorii, mai reţin că, într-un demers separat, Nicolae Matei, a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare), autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial, prin care a transmis şi respectiv urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 m.p. şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 m.p. teren, situată în intravilanul oraşului Năvodari. ‘Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna primăriei Năvodari, reprezentând diferenţa dintre valoarea de circulaţie a terenurilor schimbate şi care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către oraşul Năvodari plus sulta de 2.592 lei şi valoarea de circulaţie a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL’ – se arată în ordonanţa de reţinere.

Anchetatorii DNA incriminează şi faptul că în perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar, Nicolae Matei a efectuat mai multe plăţi către Asociaţia Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispoziţiilor legale aplicabile în domeniu.

În cauza reţinerii primarului Matei, s-a invocat şi faptul că la data de 19 octombrie 2010, în baza unei înţelegeri preexistente, inculpatul a dat unui magistrat care, la momentul săvârşirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafaţă de 500 m.p., situat în oraşul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului. Fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este Matei Nicolae) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la preţul de 8.560 de lei, deşi valoarea de circulaţie a acestuia era de 139.550 lei.

‘Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari este estimat, în acest moment, la suma de 111.475.741 la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 5 milioane lei care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL. Inculpaţilor Nicolae Matei şi Isidor Gurgu li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 30 august 2014, Curţii de Apel Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile’- se precizează în comunicatul DNA.

Primarul Matei Nicolae a mai fost trimis în judecată într-un dosar separat, în anul 2013.

Spynews
Știrile Antena Stars. De ce a refuzat Alex Bodi 1 milion de dolari. A rămas uimit când a aflat ce i s-a oferit, dar nu a putut să accepte: ”Nu am vrut” / VIDEO
Bzi.ro
Câți bani a luat Babasha la concertul Coldplay? „Vă jur cu mâna pe inimă!“
Fanatik.ro
Zboruri Wizz Air, mutate de pe aeroportul Otopeni pe Băneasa. Lista rutelor afectate de modificare
Capital.ro
CREȘTE TAXA din 2024. Se achită 464 lei. Românii obligați la plată
Playtech.ro
Noua CUCERIRE a lui Bădălău e PERFECTĂ: Cum arată în COSTUM DE BAIE! Bianca Drăgușanu e istorie
DailyBusiness
Lovitură din partea BNR! Se întâmplă chiar AZI cu toate creditele în LEI
Adevarul
Cine este Mark Rutte, zis și „Teflon Mark“, viitorul șef al NATO. Știe să vorbească pe limba lui Trump
Spynews
Dezastru la un pelerinaj. Peste 550 de persoane au murit. Temperaturile de 51 de grade Celsius le-au fost fatale
Spynews
A mers pe jos 90 de minute pe zi. Ce s-a întâmplat după 2 ani
Evz.ro
Chinul meteo a fost prelungit. România rămâne încinsă, temperaturi alarmante
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
Cine este Ovidiu, bărbatul din Cluj găsit mort lângă piscina gonflabilă din curtea casei. El și părinții lui au murit ]n chinuri
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cea mai frumoasă prezentatoare TV, apariție aproape interzisă la Euro! Eva ridică temperatura mai ceva decât canicula
kanald.ro
Caz tragic petrecut în Balș: O fetiță de 6 ani s-a aruncat de la etajul 4, sătulă de certurile mamei cu tatăl vitreg
Capital.ro
AMENDĂ dacă nu ai asta în mașină. Șoferii sunt obligați prin lege
StirileBZI
Stimulent financiar de la stat pe timpul verii! Vezi dacă te încadrezi în cerințe
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Spania se califica in optimile EURO 2024 dupa o victorie impotriva Italiei
MediaFlux
Cine PRIMEȘTE cei mai MULȚI BANI la PENSIE! CALCULELE șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?