Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, trimis în judecată de DNA

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave privind trecerea ilegală a unei teren din domeniul public al statului în cel privat.
Romania TV
02 iun. 2014, 09:27
Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, trimis în judecată de DNA

Constantin Boşcodeală se declară nevinovat şi spune că a dus la DNA toate documentele, dar nu s-a ţinut cont de ele. „În anul 2001, prin ordin al Prefectului, au fost transferate 33 de hectare din domeniul privat al statului în domeniul privat al municipiului Buzău, iar acest teren era al municipiului Buzău, fiind izlaz comunal. Reclamaţia a fost făcută de Staţiunea de cercetare şi dezvoltare legumicolă, care nu a avut niciodată în proprietate acel teren, în timp ce municipiul Buzău a avut 488 de hectare de izlaz din care au fost recuperate mai puţin de 100”, a declarat Constantin Boşcodeală, citat de Agerpres.

Primarul susţine că a dus toate documentele care-i atestă nevinovăţia la DNA, dar nu ştie „de ce nu s-a ţinut cont de ele”.

„Chiar era terenul nostru, pur şi simplu, celelalte două persoane care se spune că ar fi făcut fapta eu nici măcar nu le cunoşteam”, a mai spus acesta.

Pe acest teren a fost construit un cartier de vile – „Orizont”, în cadrul unui parteneriat public-privat.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave privind trecerea ilegală a unei teren din domeniul public al statului în cel privat.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că inculpaţii, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău, teren ce se afla în administrarea Staţiunii şi destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni.

„În realizarea obiectivului infracţional, inculpatul Boşcodeală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, în calitate de preşedinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Judeţului Buzău – Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – restituirea a 33 ha. teren care au aparţinut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii se menţiona că suprafaţa respectivă este în administrarea unei societăţi comerciale, SC Seribuz SA. În baza documentelor transmise (referat şi tabel privind situaţia tarlalelor şi parcelelor aferente suprafeţei), prefectul a emis ordinul 146/24.07.2001”, se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa citată precizează că, deşi Ordinul Prefectului se referea la suprafaţa de 33 ha, aparţinând fostului izlaz, administrată de firmă, Primăria Buzău – prin Constantin Boşcodeală – a preluat, în 19 noiembrie 2001, cu avizul inculpatei Stana şi al Elenei Ştefan – reprezentant ADS (decedată) o suprafaţă de aceeaşi mărime, însă nu de la SC Seribuz SA, ci de la Staţiunea de Cercetare, reprezentată de inculpatul Nicolae, pe un alt amplasament.

Suprafaţa preluată aparţinea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare, cu potenţial economic mai mare, datorită poziţionării.

‘Prin punerea în aplicare a Ordinului s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Buzău – reprezentată de inculpatul Boşcodeală a obţinut o suprafaţă de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor oraşului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (aşa cum s-a şi întâmplat în realitate) şi nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau – de fapt – terenurile Sc Seribuz ce ar fi trebuit predate şi care prezentau un potenţial economic scăzut’, susţin procurorii.

Potrivit DNA, faptele inculpaţilor au avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de peste 12,7 milioane lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 ha. preluat nelegal, aflat în domeniul public al statului şi exceptat de lege de la reîntregirea izlazului comunal, precum şi prejudicierea Staţiunii de Cercetare, prin lipsa de folosinţă a suprafeţei respective, cuantificată de reprezentanţii săi legali la valoarea de peste 11,5 milioane lei.

Statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti şi Staţiunea de Cercetare Buzău, s-au constituit păţi civile în cauză.

„Având în vedere cuantumul prejudiciului cauzat şi că până în prezent acesta nu a fost recuperat, în scopul evitării ascunderii, înstrăinării, distrugerii sau sustragerii de la urmărire a bunurilor ce pot face obiectul reparării pagubei produsă prin infracţiune, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, până la concurenţa sumelor de peste 12,7 milioane lei reprezentând prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001) şi de peste 11,5 milioane lei, cauzat Staţiunii de Cercetare Buzău”, se mai spune în comunicat.

Astfel, în cazul lui Constantin Boşcodeală anchetatorii au instituit sechestru asupra unei case şi două apartamente situate în municipiul Buzău, mai multe terenuri arabile situate în judeţ totalizând suprafeţe de aproape 260.000 mp. al cărora este coproprietar, imobil situat în oraşul Năvodari, zona Mamaia, format din teren intravilan de 194 mp. şi casă de vacanţă formată din 3 camere şi dependinţe cu suprafaţa construită de 81 mp, teren pădure de 2930 mp., teren păşune de 670 mp., autoturism BMW 525 I, şi remorcă transport ambarcaţiuni marca Umbra Rimorchi Urim 5B/M, la Viorica Stana – teren arabil cu suprafeţe de peste 77.000 mp în intravilanul municipiului Buzău şi autoturism marca Renault Megane şi la Nicolae Trandafir – apartament situat în municipiul Buzău şi autoturism marca Renault Clio.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.

Constantin Boşcodeală a mai fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în iulie 2013.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se mănâncă tort la aniversări. Cum a apărut acest desert festiv și ce semnificație are
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un brand de succes din comunistm, reînviat. Investiția este uriașă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce