Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, trimis în judecată de DNA

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave privind trecerea ilegală a unei teren din domeniul public al statului în cel privat.

RomaniaTV.net
02 iun. 2014, 09:27
Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, trimis în judecată de DNA

Constantin Boşcodeală se declară nevinovat şi spune că a dus la DNA toate documentele, dar nu s-a ţinut cont de ele. „În anul 2001, prin ordin al Prefectului, au fost transferate 33 de hectare din domeniul privat al statului în domeniul privat al municipiului Buzău, iar acest teren era al municipiului Buzău, fiind izlaz comunal. Reclamaţia a fost făcută de Staţiunea de cercetare şi dezvoltare legumicolă, care nu a avut niciodată în proprietate acel teren, în timp ce municipiul Buzău a avut 488 de hectare de izlaz din care au fost recuperate mai puţin de 100”, a declarat Constantin Boşcodeală, citat de Agerpres.

Primarul susţine că a dus toate documentele care-i atestă nevinovăţia la DNA, dar nu ştie „de ce nu s-a ţinut cont de ele”.

„Chiar era terenul nostru, pur şi simplu, celelalte două persoane care se spune că ar fi făcut fapta eu nici măcar nu le cunoşteam”, a mai spus acesta.

Pe acest teren a fost construit un cartier de vile – „Orizont”, în cadrul unui parteneriat public-privat.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave privind trecerea ilegală a unei teren din domeniul public al statului în cel privat.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că inculpaţii, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău, teren ce se afla în administrarea Staţiunii şi destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni.

„În realizarea obiectivului infracţional, inculpatul Boşcodeală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, în calitate de preşedinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Judeţului Buzău – Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – restituirea a 33 ha. teren care au aparţinut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii se menţiona că suprafaţa respectivă este în administrarea unei societăţi comerciale, SC Seribuz SA. În baza documentelor transmise (referat şi tabel privind situaţia tarlalelor şi parcelelor aferente suprafeţei), prefectul a emis ordinul 146/24.07.2001”, se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa citată precizează că, deşi Ordinul Prefectului se referea la suprafaţa de 33 ha, aparţinând fostului izlaz, administrată de firmă, Primăria Buzău – prin Constantin Boşcodeală – a preluat, în 19 noiembrie 2001, cu avizul inculpatei Stana şi al Elenei Ştefan – reprezentant ADS (decedată) o suprafaţă de aceeaşi mărime, însă nu de la SC Seribuz SA, ci de la Staţiunea de Cercetare, reprezentată de inculpatul Nicolae, pe un alt amplasament.

Suprafaţa preluată aparţinea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare, cu potenţial economic mai mare, datorită poziţionării.

‘Prin punerea în aplicare a Ordinului s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Buzău – reprezentată de inculpatul Boşcodeală a obţinut o suprafaţă de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor oraşului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (aşa cum s-a şi întâmplat în realitate) şi nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau – de fapt – terenurile Sc Seribuz ce ar fi trebuit predate şi care prezentau un potenţial economic scăzut’, susţin procurorii.

Potrivit DNA, faptele inculpaţilor au avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de peste 12,7 milioane lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 ha. preluat nelegal, aflat în domeniul public al statului şi exceptat de lege de la reîntregirea izlazului comunal, precum şi prejudicierea Staţiunii de Cercetare, prin lipsa de folosinţă a suprafeţei respective, cuantificată de reprezentanţii săi legali la valoarea de peste 11,5 milioane lei.

Statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti şi Staţiunea de Cercetare Buzău, s-au constituit păţi civile în cauză.

„Având în vedere cuantumul prejudiciului cauzat şi că până în prezent acesta nu a fost recuperat, în scopul evitării ascunderii, înstrăinării, distrugerii sau sustragerii de la urmărire a bunurilor ce pot face obiectul reparării pagubei produsă prin infracţiune, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, până la concurenţa sumelor de peste 12,7 milioane lei reprezentând prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001) şi de peste 11,5 milioane lei, cauzat Staţiunii de Cercetare Buzău”, se mai spune în comunicat.

Astfel, în cazul lui Constantin Boşcodeală anchetatorii au instituit sechestru asupra unei case şi două apartamente situate în municipiul Buzău, mai multe terenuri arabile situate în judeţ totalizând suprafeţe de aproape 260.000 mp. al cărora este coproprietar, imobil situat în oraşul Năvodari, zona Mamaia, format din teren intravilan de 194 mp. şi casă de vacanţă formată din 3 camere şi dependinţe cu suprafaţa construită de 81 mp, teren pădure de 2930 mp., teren păşune de 670 mp., autoturism BMW 525 I, şi remorcă transport ambarcaţiuni marca Umbra Rimorchi Urim 5B/M, la Viorica Stana – teren arabil cu suprafeţe de peste 77.000 mp în intravilanul municipiului Buzău şi autoturism marca Renault Megane şi la Nicolae Trandafir – apartament situat în municipiul Buzău şi autoturism marca Renault Clio.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.

Constantin Boşcodeală a mai fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în iulie 2013.