Primarul orașului Odesa, Hennadii Truhanov, arestat de procurori

Procurorii anticorupţie ucraineni au anunţat joi că primarul din Odesa, Hennadii Truhanov, care este în funcţie din 2014, a fost reţinut în legătură cu o anchetă privind suspiciuni de corupţie.

04 mai 2023, 19:07
Primarul orașului Odesa, Hennadii Truhanov, arestat de procurori

Potrivit procuraturii, Curtea Supremă Anticorupție a Ucrainei i-a aplicat lui primarului din Odesa o măsură preventivă sub formă de arest pentru două luni cu o alternativă la cauțiune de 13,6 milioane de grivne (aproape 372 de mii de dolari) în cazul deturnării fondurilor bugetare atunci când primăria a cumpărat sediul uzinei Kraian. Instanța a admis parțial cererea procurorului, deoarece suspectul nu a plătit cauțiunea stabilită anterior, a precizat parchetul.

Truhanov este investigat din 2017 în legătură cu acuzaţii de deturnare de fonduri, pe care le neagă.

La 25 aprilie, Curtea Supremă a stabilit cauțiunea pentru primarul din Odesa la 30,86 milioane de grivne (844.000 de dolari) și, de asemenea, a dispus ca acesta să predea pașaportul străin și să poarte o brățară electronică.

Citește și: Detalii cutremurătoare în cazul masacrului de la Belgrad. Criminalul a devenit „erou” pe rețelele sociale, după ce a crezut că participă la un joc: „Sunt un psihopat!”

Truhanov a fost inculpat la 13 februarie 2018. Potrivit procuraturii, în septembrie 2016, Primăria Odesa a cumpărat clădirea uzinei Kraian pentru 185 de milioane de grivne (6,6 milioane de dolari la cursul de schimb de la acea vreme) de la o entitate privată, care a cumpărat-o la o licitație organizată de lichidatorul companiei pentru 11,5 milioane de grivne (410 mii de dolari) la începutul anului. Firma-vânzător a încercat să transfere fondurile primite de la autoritățile orașului către o companie cu semne de fictivitate.

La 9 iulie 2019, tribunalul districtual Malinovski din Odesa l-a găsit pe Truhanov și mai mulți oficiali ai consiliului local al orașului nevinovați, dar procuratura a făcut apel. La 11 februarie 2021, camera de apel a CCSC a anulat achitarea tuturor inculpaților din acest caz, trimițându-l pentru un nou proces.

Citește și: Bombardamentele rusești au ucis zeci de civili în Herson: ”Țintele lor sunt viețile noastre și viețile copiilor noștri”