Primarul Parisului anunţă crearea unei tabere de refugiaţi în capitala Franţei

Anne Hidalgo, primar al Parisului, și-a anunțat marți intenția de a crea o tabără de refugiați în capitala franceză, unde tabere improvizate sunt demolate în mod constant de autoritățile publice, în special din motive de securitate și salubritate, relatează AFP.

31 mai 2016, 15:23
Primarul Parisului anunţă crearea unei tabere de refugiaţi în capitala Franţei

Tabăra va respecta ‘cerințele de reglementare’ și ‘pe acelea ale taberelor de refugiați și de migranți construite de ONU și UNHCR’ (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați), a dat asigurări Hidalgo, într-o conferință de presă.

Tabăra ‘se va inspira din prima tabără deschisă în Franța, potrivit normelor UNHCR, la Grande-Synthe (nord), cu unități de cazare modulare, ‘care pot fi instalate rapid’ dar cu ‘tot confortul necesar’.

Edilul socialist a explicat că ‘mai multe obiective din nordul Parisului’ au fost identificate pentru găzduirea refugiaților.

Deschiderea taberei nu se va face decât într-o lună, o lună și jumătate. Anne Hidalgo nu a prezentat dimensiunea precisă, dar terenul va trebui să fie ‘suficient de întins pentru a găzdui mai multe sute de persoane’.

‘Ideea este să nu mai vedem aceste tabere nedemne’ și ‘persoanele neajutorate care sosesc să nu fie constrânse să meargă sub metrou sau în alte locuri’, ca acela deschis recent în nordul Parisului cu aproape 800 de persoane, potrivit primăriei.

‘Doresc ca statul să fie partener’, a spus Anne Hidalgo.

Franța nu se află în prima linie în criza refugiaților, țara fiind mai ales o destinație de tranzit, în special pentru sirieni și irakieni.