Primarul reales cu 100% din voturi, chiar şi de opoziţie. „Îl votăm până l-om băga în formol”

În 75 de localități din țară, alegerile locale au trecut fără emoții. Sunt cele care au avut câte un singur candidat la postul de primar. Comuna Gostinu din Giurgiu este una dintre ele, unde până și opoziția l-a votat pe edil.

RomaniaTV.net
30 sept. 2020, 06:11

Doar primarul Dumitru Văcaru s-a înscris în cursa pentru primărie, la Gostinu, lângă Giurgiu. A revenit la PNL, în pragul alegerilor, după un ocol de șase ani pe la PSD. Lumea îl votează de 12 ani, pentru că le-a pus de toate: „Până și pe câmp, mergi în papuci”.

Pe malul Dunării, unde intră semnalul telefonic de la bulgari, lângă Giurgiu, cursa pentru primărie nu a avut nicio miză în 2020. Primarul Dumitru Văcaru a alergat de unul singur și a stabilit un nou record al carierei sale politice: 100% din voturi.

„Oricum ies, numai mama dacă mă votează singură și ies cu 100%. Vine lumea, din respect pentru mine. N-am niciun contracandidat. Nu s-a mai înscris nimeni. Au căutat, nu au găsit pe nimeni”, povestește Dumitru Văcaru pentru Europa Liberă.

În cimitir, mormântul familiei Văcaru este pregătit deja, impunător, din marmură neagră. Dumitru Văcaru, fost șef de ocol silvic, are încă mandatul de primar deschis și pe piatra funerară. A început din 2008. Deocamdată, nu are emoții.

Dumitru Văcaru are al patrulea mandat asigurat. S-a întors recent la PNL, după un ocol pe la PSD. Oamenii îl votează indiferent de partid, pentru că le-a pus de toate în sat.

Primarul a făcut numai minuni în satul ăsta. De-aia e și singurul, nu candidează nimeni cu dânsul, că n-are cine să mai candideze”, spune un sătean, încălecând pe bicicletă, după ce a votat.

„Ce se întâmplă că e foarte bun. Este foarte bun. A făcut tot ce trebuit în comuna asta și face în continuare. Îl votăm până l-om băga în formol și tot nu îl dăm afară”, spune o localnică.

Văcaru a intrat în politică la PNL, însă după 6 ani a sărit în barca PSD. Acum, în pragul alegerilor, ca o mulțime de alți primari social-democrați din Giurgiu, a sărit la loc în barca liberalilor. Nu se ascunde, când îl întrebi care e secretul:

Rețeta? Păi ce, nu o știți? Sunt comună mică, eu trebuie să fiu cu partidul care e la guvernare și pot să profit mai mult pentru localitate. Sunt proiecte care urmează sau care sper să fie finanțate, asta e speranța tuturor. Pentru localitate, dacă vrei să muncești, trebuie să fii cu partidul de la guvernare”, explică fără să clipească primarul Văcaru.

Lumea în sat nu se uită oricum la partid. Pe șoseaua principală, asfaltul e turnat de PSD-istul Dumitru Mina, de la Consiliul Județean. În rest, pe fostele ulițe înglodate din Gostinu, asfaltul l-a turnat primarul Văcaru.

Lasă partidul. Omul e. Partidul ca partidul, dar omul e care-și dă interesul”, spune sfătos un sătean care numără pe degete mandatele primarului Văcaru, că nu le mai ține minte.

Votezi omul, ca persoană, nu votezi că e partid. Mergem cum este, cu PSD, cu PNL, unde-s ăia acolo mergem. Cine dă fonduri…”, știe mersul politicii în rural, un alt localnic din Gostinu.

Oamenii spun că la Gostinu nici nu are sens să se mai bage altcineva în cursă la primărie, pe principiul că dacă ceva merge, de ce să-l schimbi?

S-au găsit, dar nu-s în stare. Nu au niciun talent. Unul de-a fost inginer a devenit un amărât. Ălălalt, nu mai ziccă e tânăr, dar nu-l votează nimeni. Și-așa că n-are cine. Și noi primar mai bun ca ăsta nu găsim. A făcut toate străzile, până și pe câmp, mergi în papuci. Când mergeam cu noroiul la genunche…”, spune o femeie din capătul satului.

N-or fi avut curaj, n-or fi avut capacitatea lui. La el s-a cunoscut, s-a făcut ceva”, explică alt sătean penuria de oameni cu ambiție de primar de la Gostinu.

Pe cine întrebi, îți arată în jur și-l laudă pe primar: asfalt pe toate ulițele, canalizare, lumină. Pe un panou mare, lângă grădinița unde e secția de votare, primarul Văcaru a învățat rețeta Gabrielei Firea de la București: primăria, nu el personal, a listat încă dinainte de alegeri toate planurile de achiziție ale primarului. Ca să știe lumea de ce-l votează pentru a patra oară la rând.