Primarul unei comune din Argeş, trimis în judecată pentru fraude cu subvenţii europene

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Piteşti l-au trimis în judecată pe Vasile Nica, primar al comunei Valea Danului, judeţul Argeş, acuzat de fraude cu subvenţii europene în agricultură.

06 nov. 2013, 13:14
Primarul unei comune din Argeş, trimis în judecată pentru fraude cu subvenţii europene

Potrivit DNA, primarul va fi judecat pentru instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată un complice al primarului, Gheorghe Pleşa, acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

DNA mai spune că, la data de 1 iunie 2007, instigat de primarul Vasile Nica, Gheorghe Pleşa a solicitat sprijin financiar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş pentru o suprafaţă de 465,46 ha, declarând în mod nereal că este utilizatorul acelui teren.

Ulterior, la data de 29 noiembrie 2007, pentru dovedirea dreptului de folosinţă, Gheorghe Pleşa a depus la aceeaşi unitate un contract de arendare care atesta, în mod fictiv, că suprafaţa de păşune fusese arendată de la Consiliul local Valea Danului.

În realitate, contractul de arendare este nul de drept, în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local.

Pe 30 noiembrie 2007, Gheorghe Pleşa a formulat declaraţii necorespunzătoare adevărului că este utilizatorul terenului pentru care a făcut cererea, obţinând pe nedrept suma de 76.751 lei, ce provine de la Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 76.751 lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului penal asupra bunurilor, mobile şi imobile, aparţinând celor doi până la concurenţa sumei de 76.751 lei.