Primarul unei comune din Suceava, reţinut de DNA pentru fraude cu fonduri europene: Suma este uriaşă

Serviciul Teritorial Suceava l-au reţinut joi, pentru 24 de ore, pe Savel Viorel Botezatu, primar al comunei Udeşti, acesta fiind acuzat că a falsificat mai multe documente pentru a obţine ilegal subvenţii din fondurile UE pentru agricultură.

04 dec. 2014, 18:23
Primarul unei comune din Suceava, reţinut de DNA pentru fraude cu fonduri europene: Suma este uriaşă

Potrivit unui comunicat al DNA, primarul este acuzat de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; tentativă şi complicitate la această infracţiune; influenţarea declaraţiilor, şantaj, potrivit Agerpres.

În acelaşi dosar, a fost reţinută Marinela Borza, casier la Primăria Udeşti şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni – OADICI Udeşti, pentru prezentare de documente ori declaraţii false, influenţarea declaraţiilor, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. Cu ocazia campaniilor din anii 2010 şi 2011, Viorel Botezatu, în numele Consiliului Local Udeşti, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava mai multe documente fictive, cu scopul de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul Uniunii Europene, în cuantum de 532.082 lei, susţin procurorii.

Citeşte şi S-au îmbogăţit din păcănele. Doi bucureşteni au câştigat 100.000 euro în mai puţin de 48 de ore

În campania din anul 2012, Viorel Botezatu, printr-un intermediar, angajat al aceleiaşi primării, a prezentat, în numele Consiliului Local Udeşti, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, documente şi declaraţii false, care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314 lei din fonduri FEGA – Fondul European pentru Garantare în Agricultură.

De asemenea, în perioada 2010 – 2012, în legătură cu aceleaşi campanii, Viorel Botezatu a ameninţat şi constrâns direct şi prin intermediul unor factori politici, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava şi pe angajaţii acestei instituţii, inclusiv cu demiterea din funcţie, să aprobe plata subvenţiilor din fonduri europene pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udeşti.

În campania din anul 2013, Viorel Botezatu, în calitate de primar al comunei Udeşti, a sprijinit-o pe Marinela Borza să obţină nejustificat, prin depunerea de documente fictive în numele Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni OADICI Udeşti, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, suma de 416.782 lei, provenită din fondurile Uniunii Europene. Această sumă de bani, sub forma redevenţă, a ajuns ulterior în contul Primăriei Udeşti, al cărui ordonator de credite este primarul Viorel Botezatu.

Citeşte şi Casierul care a delapidat trei miliarde de lei vechi de la Termica a câştigat 5,3 miliarde la păcănele

DNA mai arată că, în cazul campaniei din anul 2014, pentru a obţine în mod ilegal subvenţii de la bugetul Uniunii Europene, Marinela Borza a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava mai multe documente fictive, în numele asociaţiei al cărei preşedinte este. În luna noiembrie 2014, Marinela Borza i-a determinat pe fermierii din comuna Udeşti să semneze ‘Declaraţia – Anexa nr. 4’, prin care era împuternicită să depună cererea de subvenţie în numele asociaţiei, iar membrii acesteia îşi asumau responsabilitatea cerinţelor ce condiţionau acordarea subvenţiei.

Ulterior, ea a depus acest document la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, cu scopul de a înlocui acelaşi act, depus în luna mai 2014 şi care conţinea numai semnături fictive.

Mai mult, prin ameninţare, Viorel Botezatu şi Marinela Borza au încercat să influenţeze depoziţiile unor martori, urmărind ca prin actele de control, ce urmau a fi întocmite de APIA Suceava, să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie al asociaţiei respective, să nu fie stabilite creanţe de recuperat şi implicit existenţa unor fapte de natură penală.

Viorel Botezatu şi Marinela Borza vor fi prezentaţi, vineri, Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă pe 30 de zile. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.