Primele cazuri de gripă din sezonul 2018 – 2019. Cum ne putem proteja

Au apărut şi primele cazuri de gripă din sezonul 2018 - 2019. Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 29.10.2018 – 04.11.2018 s-a înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus A. Potrivit aceleaşi surse, de la inceputul sezonului au fost confirmate patru cazuri de gripa, dintre care 3 cazuri de gripa cu virus AH1 şi un  caz gripa cu virus A nesubtipat. Până la data de 04.11.2018 au fost vaccinate antigripal 517.126 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

RomaniaTV.net
09 nov. 2018, 11:11
Primele cazuri de gripă din sezonul 2018 – 2019. Cum ne putem proteja

„Atenție la gripă. Sunt deja 4 cazuri de gripă clinică în ultima săptămână și au fost confirmate 3 cazuri de gripă AH1. Numărul infecțiilor respiratorii acute a crescut cu 2,8 % față de săptămâna precedentă și se apropie rapid de 100.000 (cu aproape 10 % mai multe comparativ cu aceeași săptămână din 2017)”, a avertizat medicul Tudor Ciuhodaru, care dă şi mai multe sfaturi.

Cum ne protejăm- 4 reguli simple:
1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

3. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

4. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

Reţineţi:
1. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate 
2. Cei mai expuşi sunt văstnicii peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.
3. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. 
4. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.


loading...
Partenerii noștri