Primele cireșe au apărut în piețele din Oradea. Cu cât se vinde un kilogram. Cei mai mulți români nu-și permit să se atingă de ele

Primele cireșe au apărut în piețele din Oradea, care provin dintr-o țară din America de Sud și costă o avere, cât o pereche de încălțăminte.

21 feb. 2024, 08:20
Primele cireșe au apărut în piețele din Oradea. Cu cât se vinde un kilogram. Cei mai mulți români nu-și permit să se atingă de ele

O vânzătoare de la o piață din Oradea a dezvăluit cât costă un kilogram de cireșe acum, spre final de februarie.

„Un kilogram de cireşe costă 120 de lei. Sunt aduse din Argentina”, a declarat pentru ebihoreanul.ro o vânzătoare.

Citește și Cireşe cu preţ de „caviar” în pieţele româneşti: ”Nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii, am 1.500 de lei pensie”

Preţul de extrasezon al cireşelor a făcut ca orădenii să cumpere doar de gust, de vreme ce doi pumni de fructe, echivalentul a 250 de grame, costă 30 lei.

„În ultimii ani, odată cu dezvoltarea comerţului, nu mai trebuie să ne mire apariţia pe piaţă de trufandale în extrasezon. Cireşele de acum sunt importate din emisfera sudică (Argentina, Bolivia, Chile etc.), cu costuri ridicate, de unde şi preţul de desfacere”, a explicat şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, Nicolae Hodişan, potrivit sursei citate.

Primele cireşe autohtone din acest an ar urma să apară pe piaţă la sfârşitul lunii mai, iar prețul estimat va fi de 10-12 lei pentru un kilogram.

Citește și Meniu de supravieţuire: cum să mănânci cu 74 de lei pe săptămână. Lista completă de cumpărături

Luna trecută, în ianuarie, un kilogram de cireșe se vindea și cu 250 de lei. ​„Foarte mult, păi era 200 şi ceva kilogramul. Foarte mult, o să stea acolo ca la muzeu”, „Foarte mult, la salariul minim pe economie nu prea îţi permiţi. Când o să iasă şi ale noastre o să mâncăm şi noi. Până atunci, ne uităm”, au declarat ofuscați clienții.

Cât costa un kilogram de cireșe primăvara trecută

În primăvara trecută piețele erau pline de cireșe di Spania și Grecia, iar pentru un kilogram oamenii erau nevoiți să plătească 60 de lei.

„Sunt aduse din Grecia, preţul este de 60 de lei kilogramul, dar vindem şi la caserole cu preţul de 10 sau 15 lei. Nu prea avem vânzare. Sunt primele apărute pe piaţă iar preţurile pentru oameni sunt ridicate”, spunea Daniela, comerciant în Piaţa Centrală din municipiul Buzău.

„Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, a spus un pensionar, în timp ce o altă persoană aflată la cumpărături a afirmat că preţurile cireşelor sunt „normale la timpul acesta”.