Primele facturi la încălzire au venit cu o surpriză. Măsura luată de Guvern este inutilă

Facturile la gazele naturale plătite de populație pentru luna noiembrie, prima lună din sezonul de încălzire, sunt mai mici decât iarna trecută și sub prețul maxim plafonat.

24 nov. 2023, 09:12
Primele facturi la încălzire au venit cu o surpriză. Măsura luată de Guvern este inutilă

Engie și E.On, principalii furnizori de gaze naturale pentru populație, trimit facturile aferente orimelor periade de consum din perioada rece a acestui an la prețuri sub prețul maxim plafonat de 0,31 lei de/kWh de gaze, potrivit datelor consultate de Economica.net.

Astfel, Engie a emis primele facturi cu consum de gaze aferent lunii noiembrie la prețul de 0,226 de lei/kWh de gaz cu toate tarifele de rețea incluse, dar fără TVA, adică 0,27 de lei/kWh preț final de facturare cu TVA inclusă. În cazul E.On, primele consumuri din noiembrie facturate clienților casnici sunt la prețul de 0,29 de lei/kWh, preț final de facturare cu TVA inclusă. Valorile au fost rotunjite.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre căsătoriile între persoanele de același sex: „Nu sunt un om obtuz, am prieteni așa”

Așadar, prețurile finale de facturare sunt mai mici, în noiembrie, față de prețurile maxime plafonate, cele la care a plătit de fapt populația gazele iarna trecută. Asta pentru că mecanismul de reglementare arată că dacă suma dintre costul de achiziție al gazului, tarifele reglementate și marja reglementată de furnizare este mai mică decât prețul maxim plafonat, atunci clientul este facturat potrivit acestei sume. Iar costul de achiziție al gazului este mai scăzut pentru că furnizorii primesc, pentru consumul populației, gaze din producția internă la prețul de 0,15 lei/kWh, potrivit legislației.

La jumătatea acestui an, potrivit datelor ANRE, erau conectați la sistemele de distribuție a gazelor naturale 4,33 de milioane de clienți casnici.

Citeşte şi: Marcel Boloş, între cota unică de 16% fără excepţii şi impozitul progresiv. Când şi cum va fi luată decizia