Primele IMAGINI cu PARAŞUTIŞTII RUŞI capturaţi. Au ajuns în UCRAINA din GREŞEALĂ VIDEO

Ucraina a difuzat marţi înregistrări video cu paraşutişti ruşi capturaţi în ajun în estul Ucrainei, în condiţiile în care o sursă din Ministerul Apărării din Rusia a fost citată de agenţiile RIA Novosti şi Itar-Tass spunând că respectivii militari ar fi ajuns în estul Ucrainei din greşeală, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

26 aug. 2014, 09:46

‘Militarii în chestiune participau de fapt la o misiune de patrulare a unei secţiuni a graniţei ruso-ucrainene şi fără îndoială că au traversat din greşeală pe un tronson nemarcat şi, din câte am înţeles noi, nu au opus rezistenţă forţelor armate ale Ucrainei atunci când au fost reţinuţi’, a spus sursa citată, care a confirmat astfel indirect arestarea militarilor ruşi pe teritoriul ucrainean anunţată anterior de Kiev.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, zece paraşutişti ruşi din regimentul 331 al diviziei 98 aeropurtate, cu baza în centrul Rusiei, au fost arestaţi în apropierea satului ucrainean Jerkaln, la circa 50 km sud-est de oraşul Doneţk, bastion al insurgenţilor proruşi.

Citeşte şi UCRAINA:Mercenarii RUŞI au fost UCIŞI

În înregistrarea video – care reprezintă o primă probă materială a participării la luptele din estul Ucrainei a forţelor regulate ruse, notează AFP, şi care a fost postată pe pagina oficială de Facebook ‘operaţiunii antiteroriste’ a guvernului – bărbaţii sunt înfăţişaţi în uniforme de camuflaj. Unul dintre ei, care s-a identificat drept Ivan Miceakov, s-a prezentat şi a menţionat inclusiv numele regimentului din care face parte şi despre care a spus că este amplasat în oraşul rus Kostroma. ‘N-am văzut pe unde am trecut graniţa. Ni s-a spus doar să ne pregătim pentru un marş de 70 de kilometri (care va dura) trei zile’, a spus el. ‘Totul este foarte diferit aici, nu aşa cum se vede la televizor. Am fost trimişi pe post de carne de tun’, spune el în înregistrare.

Citeşte şi Rusia şi-a DUBLAT TRUPELE la graniţele cu UCRAINA: 45.000 de militari RUŞI sunt gata de o eventuală OFENSIVĂ

Un alt bărbat care apare în înregistrarea video, care s-a identificat drept sergent Andrei Generalov, spune: ‘Încetaţi să mai trimiteţi băieţii. De ce? Ăsta nu-i războiul nostru. Şi dacă n-am fi fost aici, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat. Şi-ar fi rezolvat chiar ei (separatiştii proruşi) problemele cu guvernul (ucrainean)’.

Vezi şi Rebelii proruşi prezintă zeci de prizonieri de război mulţimii din Doneţk

Manevre militare sau agresiune armată

Un alt paraşutist, identificat drept Ivan Romanţev, a explicat la rândul său că iniţial a crezut că participă la manevre, în vederea cărora li s-a cerut să acopere cu vopsea albă numărul de înmatriculare a vehiculelor. ‘Când a trebuit să-mi arunc în aer vehiculul blindat, am început să mă tem. Am înţeles că nu era vorba de niciun fel de manevre’, spune el. Întrebat dacă este posibil ca ei să fi ajuns în Ucraina pentru că s-au rătăcit, el a răspuns: ‘dacă vorbim de o întreagă companie, nu’.

‘Oficial, ei participă la manevre în diverse regiuni din Rusia. În realitate, ei participă la o agresiune militară împotriva Ucrainei’, a scris ministrul apărării Ucrainei, Valerii Gheletei, pe pagina sa de Facebook.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a dezminţit luni informaţiile privind o incursiune rusă în Ucraina, spunând că este vorba de o ‘dezinformare’ din partea autorităţilor de la Kiev, aminteşte Reuters.