Primele imagini cu sicriul lui Kim Jong Il. Noul lider nord-corean Kim Jong-Un îşi plânge tatăl

Noul lider nord-coreean Kim Jong-Un a păstrat un moment de reculegere, în faţa sicriului tatălui său. Televiziunea nord-coreeană a prezentat imagini cu trupul neînsufleţit al fostului lider nord-coreean, înconjurat de generali şi oficiali ai partidului de guvernământ, între care şi succesorul desemnat. Trupul lui Kim Jong-il a fost depus în mausoleul Kumsusan din Phenian, unde se află şi cel al tatălui său.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 07:26

Kim Jong-Un s-a recules marţi la capul tatălui său, a informat agenţia de presă nord-coreeană KCNA. „Camaradul Kim Jong-Un (…) a mers în faţa trupului camaradului Kim Jong-Il împreună cu reprezentanţi ai partidului, guvernului şi armatei pentru a-şi exprima condoleanţele şi tristeţea”, a precizat KCNA.

Fostul lider comunist al Coreii de Nord a murit sâmbătă, însă moartea sa a fost ţinută în secret până luni, când a fost anunţată oficial. Anunţul morţii lui Kim Jong-Il,”conducătorul iubit”, a provocat scene de isterie colectivă, imaginile de la faţa locului arătând oameni plângând exagerat, sugerând parcă repetiţii conform unui scenariu de film.

Funeraliile lui Jong-Il vor avea loc pe 28 decembrie. Nord-coreenii s-au „repliat” cu ocazia doliului naţional. S-a aflat că niciun lider străin nu va participa la funeraliile „iubitului conducător”. Potrivit agenţiilor de presă străine, câteva persoane au încercat să treacă frontiera dinspre China, din Dandong, după anunţul morţii lui KIim Jong-Il.

China este singurul principal aliat al Phenianului şi una dintre puţinele ţări cu care acesta mai face comerţ. „Deocamdată nu se poate intra, din cauza morţii lui kim Jong-Il”, a declarat un comerciant chinez din Dandong, care îşi mai vinde mărfurile în Coreea de Nord.”Totul este închis, din cauza doliului şi nimeni nu ar vrea să rămână într-o Coree de Nord cu frontierele închiseŢ, a mai spus comerciantul. Dar în realitate, nu se ştie dacă frontiera a fost închisă în mod oficial, deoarece nu s-a făcut nicio precizare în acest sens.Un alt om de afaceri chinez a povestit că ştia că frontiera Coreii de Nord cu Rusia ar fi rămas deschisă, dar că nimeni nu s-a încumetat să o treacă.

Kim Jong-Il a lăsat „dinastia” politică a ţării pe mâinile celui mai mic fiu al său, Kim Jong-UN, care nu a împlinit nici 30 de ani. Kim Jong-Il a moştenit la rândul său Coreea de Nord de la tatăl lui, fondatorul Republici Populare, a „dinastiei” comuniste, mai precis, Kim Ir-Sen, care a murit în 1994.  Nord-coreenii au fost rugaţi să îl susţină pe Kim Jong-Un,  noul lor lider.

Coreea de Nord va fi, de fapt, condusă de un „triumvirat” experimentat şi promovat deja de fostul lider de la Phenian în structuri-cheie ale statului, format din unchiul tânărului Jong-Un, Jang Song-Thaek, care se va ocupa de treburile statului împreună cu soţia lui, după cum a afirmat Jennifer Lind, profesoară la Dartmouth College, din New Hampshire, specialistă în problemele Coreii.