Primele imagini de pe Marte, transmise de sonda Curiosity imediat după aterizare VIDEO

După o călătorie de şase luni, plus şapte minute de teroare, cum sunt descrise clipele în care sonda a coborât prin atmosfera Planetei Roşii, cea mai mare sondă spaţială, Curiosity, a ajuns pe Marte. Robotul a trimis imediat şi primele imagini cu solul marţian.

RomaniaTV.net
06 aug. 2012, 14:50
Primele imagini de pe Marte, transmise de sonda Curiosity imediat după aterizare VIDEO

Cercetătorii au început deja să studieze relieful Planetei Roşii. Una din fotografiile trimise de Curiosity arată locul unde a aterizat, craterul Gale, acoperit cu pietre micuţe. O parte din marginea craterului este vizibilă deasupra orizontului, la distanţă.

„În imaginea, ne uităm spre nord-vest. Ce vedeţi la orizont este marginea craterului Gale”, explică managerul proiectului John Grotzinger, de la California Institute of Technology din Pasadena, California. Grotzinger mai spune că a început deja să se întrebe ce anume a dus la formarea pietricelelor din apropierea robotului Curiosity.

„În faţă, puteţi vedea un câmp acoperit cu pietre. Întrebarea este: de unde vine acest pietriş? Este una din multe întrebări pe care le vom avea în acest nou proiect de pe Marte”, a mai spus omul de ştiinţă.

Una din cele şase roţi ale lui Curiosity este vizibilă, de asemenea, în noua fotografie. Imaginea a fost realizată de una din camerele de navigare ale robotului şi are doar 512 pixeli, fiind la jumătatea rezoluţiei de care este capabilă camera.

Curiosity va realiza şi fotografii color la rezoluţii mult mai mari săptămâna aceasta, după ce robotul va înălţa camera foto.

Roverul Curiosity de la NASA este un robot de aproape o tonă, creat pentru a explora planeta Marte. Sonda are un braţ robotic care va prelua mostre de sol, în căutarea vieţii microbiene.

CITEŞTE MAI MULT DESPRE MISIUNEA ROVER-ULUI CURIOSITY AICI