Președintele rus Vladimir Putin a stabilit cine va reprezenta partea rusă la negocierile cu Ucraina care vor avea loc la Istanbul, potrivit agenției ruse de presă Tass. Kremlinul a trimis o delegație de tehnocrați din eșalonul doi.
Citește și: RĂZBOI ÎN UCRAINA: Kremlinul respinge ultimatumul dat Moscovei de Kiev şi aliaţii săi drept ”inacceptabil”
Delegația va fi condusă de consilierul prezidențial rus Vladimir Medinski. De asemenea, vor participa viceministrul de Externe Mihail Galuzin, șeful Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Igor Kostiukov, și viceministrul Apărării, Alexander Fomin. În plus, vor participa și mai mulți experți din partea rusă.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a sugerat agenției ruse TASS că negocierile ar putea dura mai mult de o zi, adică de ziua de joi. „Astăzi este începutul negocierilor. Totul va depinde de progresul acestora”, a declarat el.
Vladimir Putin a menţinut pretenţii maximaliste încă de la începutul invaziei. El repetă că procesul de reglementare trebuie să abordeze „cauzele profunde” ale conflictului, în primul rând dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, o alianţă pe care Moscova o consideră o ameninţare existenţială care se extinde până la frontierele sale.
De asemenea, Rusia revendică anexarea a patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei pe care le controlează parţial (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), precum şi a peninsulei Crimeea, anexată în 2014.
La sfârşitul lunii martie, ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „recunoaşterea internaţională” a proprietăţii Moscovei asupra acestor teritorii este „imperativă” pentru soluţionarea conflictului.
Ministrul de Externe ucrainean Andrii Sîbiha s-a întâlnit joi cu omologii săi din Franţa, Germania şi Polonia înaintea negocierilor dintre Kiev şi Moscova, programate în aceeaşi zi la Istanbul.
„Am început ziua întâlnindu-mă cu bunii mei prieteni din formatul Weimar+”, a scris Sîbiha pe contul său de pe platforma X, referindu-se la grupul de naţiuni europene care sunt vârful de lance al continentului european în ceea ce priveşte sprijinirea Ucrainei.
Sîbiha a explicat că, în timpul întâlnirii le-a reiterat colegilor săi angajamentul preşedintelui Volodimir Zelenski faţă de eforturile de pace şi i-a informat cu privire la evoluţiile de pe front.
„Ne-am coordonat următorii paşi, continuarea cooperării cu SUA şi toate eforturile pentru a asigura pacea şi securitatea durabile pentru Ucraina şi în întreaga noastră Europă”, a scris Sîbiha pe X.
Înaltul oficial ucrainean a mai declarat că trebuie sporită presiunea asupra Rusiei, iar Ucraina trebuie întărită pentru a forţa Kremlinul să accepte pacea.