Primele ninsori, după căldura anormală din ultimele săptămâni. Iarna s-a instalat în multe zone din ţară VIDEO

Iarna a venit deja la munte. Dacă în Bucureşti a plouat toată noaptea, în mai multe zone din ţară a nins prima oară în acest sezon rece. Ninge şi la această oră în zonele montane. Meteorologii au emis avertizări cod galben pentru mai multe zone din judeţele Neamţ şi Suceava, unde vântul va prezenta intensificări care la rafală vor atinge 80...90 km/h, viscolind zăpada. Traseele montane din Masivul Bucegi au fost închise după ce vremea s-a întrăutăţit la munte.

15 nov. 2018, 06:34

A început deja să ningă în România. În județul Harghita, stratul de zăpadă măsoară deja câțiva centimetri, în timp ce la Azuga, în judeţul Prahova, au căzut deja în noaptea de miercuri spre joi primii fulgi de zăpadă. A nins și în Poiana Brașov, dar și la Predeal unde peisajul este unul de basm. Turiștii care se aflau la munte au fost cei mai încântați de zăpadă.

În Munții Vrancei, la cotele mai înalte, ninge de azi noapte. Pe unele porțiuni s-a depus, deja, un strat subțire de zăpadă. Pe DN2D se poate spune că se circulă în condiții de iarnă, carosabilul fiind alunecos în zonele Lepșa-Greșu-Ojdula, potrivit vrancea24.ro.

Și în județul Argeș, iarna dă semne că vine mai repede. Pe Transfăgărășan, la cota 2000, ninsoarea nu a întârziat să apară. Vântul a bătut cu putere și a spulberat stratul de zăpadă așternut pe carosabil.

La ora 8, stratul de zăpadă măsura 11 cm în Ceahlău, la vârful Toaca, şi 4 cm în Bucegi şi Călimani. A nins şi la Întorsura Buzăului. 

Traseele montane din Masivul Bucegi au fost închise, începând de joi, până primăvara viitoare, decizia fiind luată după ce vremea s-a întrăutăţit la munte. Turiştii pot urca doar pe trasee de la baza muntelui.

 

Alertă de vreme rece în toată ţara. ANM: Ninsori şi vânt la munte, precipitaţii mixte în zonele joase de relief

Meteorologii ANM au emis o informare de vreme rece valabilă începând de vineri dimineaţă, de la ora 5, până duminică, la prânz. În intervalul menţionat vor fi ninsori și intensificări ale vântului la munte, precipitații slabe mixte în zonele joase de relief.

În acelaşi timp, meteorologii avertizează că un val de aer rece se va abate peste România şi vom avea parte de mai multe ninsori şi chiar de îngheţ.

Joi, la ora 11, cea mai scăzută temperatură era resimţiţă în Călimani – minus 25, iar în Bucegi şi în Munţii Ţarcu erau minus 24. 

De altfel, meteorologii spun că, săptămâna viitoare, va fi iarnă autentică.

Vremea rece va rămâne în România până la sfârşitul lunii, aşa că zilele de minivacanţă dintre sărbătoarea Sfântului Andrei şi 1 decembrie ar putea veni cu ninsori atât la munte, cât şi în sudul ţării.

Imagini cu zăpada din Harghita:

Prima zăpadă la Azuga: