Primele teste din salivă pentru depistarea COVID-19, distribuite în România UPDATE: repartizarea pe judeţe

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că primele teste din salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 vor fi distribuite în teritoriu în două tranşe şi a făcut apel ”la responsabilitate şi bună credinţă” din partea părinţilor elevilor din şcolile unde se va decide ca testarea COVID să se facă acasă.

26 nov. 2021, 10:55
Primele teste din salivă pentru depistarea COVID-19, distribuite în România UPDATE: repartizarea pe judeţe
Primele teste din salivă pentru depistarea COVID-19, distribuite în România. Sursa foto: Inquam Photo

Primele teste din salivă pentru depistarea COVID-19 vor fi distribuite în teritoriu în două tranşe. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că datele primite de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că în cursul zilei de joi vor fi distribuite primele 6,5 milioane de teste din salivă, iar ulterior şi restul din cele 12 milioane de teste contractate în primul lot.

Restul de teste din salivă contractate vor fi livrate în 2 decembrie şi 9 decembrie, a mai precizat ministrul Educaţiei.

Întrebat cine va aplica testarea, acesta a arătat că acolo unde cadrele didactice doresc, iar infrastructura şcolii permite, testarea se va face în şcoli, în timp ce acolo unde şcoala decide să nu administreze testele în şcoală, testarea se va face la domiciliu, sub supravegherea unui adult, a mai explicat ministrul Educaţiei, citat de news.ro.

OCA 9697 distributie teste saliva scoli

Testele COVID-19 pe bază de salivă vor fi făcute în prima şi a patra zi din săptămână fie la şcoală, fie acasă. O decizie în acest sens va fi luată de Consiliul de administrație al fiecărei unităţi de învăţământ, potrivit unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi: Formularul pe care trebuie să îl completeze părinții ai căror copii vor fi testaţi din salivă la școală – DOCUMENT

Părinţii ai căror copii vor fi testaţi din salivă la şcoală vor trebuie să completeze şi să semneze un formular prin care încuviinţează testarea.

La şcoală testele de salivă se pot efectua fie în prezenţa părinţilor, fie în absența părintelui/tutorelui legal, sub îndrumarea personalului medical/persoanelor desemnate de unitatea învățământ.

Ce se întâmplă dacă un elev este confirmat pozitiv în urma testării din proba de salivă

„Preșcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Preșcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”, se mai arată în ordinul comun.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii a stabilit cum se vor face testele din salivă în şcoli: Testare COVID în prima şi a patra zi a săptămânii, în clasă, la începutul orelor de curs

OCA NR 9695 -23 11 2021 -DISTRIBUIRE MATERIALE