Primele victime ale bombardamentelor Rusiei în Ucraina. Sute de morţi militari şi civili, zeci de persoane date dispărute UPDATE

Sute de persoane au murit, iar alte zeci sunt date dispărute în Ucraina în urma bombardamentelor din ultimele ore efectuate de armata rusă. Între morţi se numără şi un copil. De asemenea, alte zeci de persoane au fost rănite în atacurile ruşilor în Ucraina.

24 feb. 2022, 12:12

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, Paun Rohovei a declarat, joi, la Parlament, după întâlnirea cu preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, că Ucraina este sub un atac masiv din partea Federaţiei Ruse, şi practic, începând de dimineaţă, au fost permanent atacuri asupra obiectivelor de infrastructură.

Oficialul ucrainean a mai arătat că au fost doborâte şase avioane de luptă ruseşti şi mai multe elicoptere şi că Kievul este bine apărat. Despre victime, acesta a arătat că sunt sute, în rândul civililor, dar şi în rândul armatei ruse, şi au fost luaţi şi prizonieri ruşi.

„În ţara mea este o situaţie gravă, ca urmare a încălcării drastice a dreptului internaţional, a regulilor civilizate. Ucraina este sub un atac masiv din partea Federaţiei Ruse. Practic, începând de dimineaţă, au fost permanent atacuri asupra obiectivelor de infrastructură ale Ucrainei, începând cu aeroportul şi terminând cu depozite de combustibil şi comandament militar, în toată ţara, începând cu oraşul Harkov, terminând cu Odesa”, a spus Paun Rohovei.

Despre victime, ataşatul a afirmat că ”sunt de ordinea sutelor de oameni, din teritoriile care nu au fost niciodată separatiste, civili”. ”În rândul militarilor nu vă pot spune acum o cifră exactă, dar sunt victime şi din partea ruşilor. Se îndreaptă pe tot frontul de 2.000 de km pe care îl avem spre oraşele mari. Practic, e o încercuire, încearcă să se ducă masiv spre oraşele mari. S-au făcut încercări de a ajunge la Mariupol, ei au nevoie de acea ieşire terestră spre Crimeea, s-au făcut încercări de a ataca Odesa. Li s-a dat o ripostă foarte puternică”, a mai declarat Rohovei.

 

Ştirea iniţială:

Cel puţin 40 de militari şi aproximativ zece civili au fost ucişi joi, în primele ore la invaziei ruse a Ucrainei, declară presei Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de news.ro. Între morţi se numără şi un copil. De asemenea, 17 persoane au fost rănite în atacurile ruşilor în Ucraina.

Citeşte şi: Imagini ŞOCANTE cu momentul în care bombele lovesc Ucraina. Sirenele de război sună în toată ţara VIDEO

”Ştiu că peste 40 de militari ucraineni au fost ucişi, iar alte câteva zeci au fost răniţi şi că aproximativ zece civili au fost ucişi” în întreaga Ucraină, a precizat Oleksii Arestovici.

Aceste pierderi ucrainene au fost cauzate în atacuri aeriene şi cu rachete joi dimineaţa, precizează el.

Alte 19 persoane au fost date dispărute.

Citeşte şi: Separatiştii din Donbas au pornit şi ei la luptă. Autorităţile din Lugansk au anunţat capturarea a două oraşe ucrainene

În Mariupol, șapte clădiri rezidențiale au luat foc, un obuz a lovit aerodromul Kramatorsk, scrie ziare.com.

În Luțk, postul pompierilor a fost avariat, nimeni nu a fost rănit. În urma bombardării aerodromului, o persoană a fost rănită.

La Poltava a fost semnalat un „raid aerian”. Incendiu în depozitele militare din sat. Radușinți (regiunea Poltava).

La Hmelnițki, un obuz a lovit pista unui aerodrom militar.

În Nijin, șase oameni s-au trezit sub dărâmăturile de pe aerodrom, se lucrează pentru eliberarea lor.

O unitate militară din Kamenka Buzskaia din regiunea Liov a fost bombardată.

La Ivnița, în regiunea Jitomir, un obuz a lovit un complex militar.

În Ivano-Frankivsk, un obuz a lovit o unitate militară.

Forţe terestre ruse au intrat în Ucraina din Crimeea anexată, anunţă joi grăniceri ucraineni.

”Vehicule militare ruse, inclusiv blindate, au încălcat frontiera în regiunile Cernihiv (nord, la frontiera cu Belarus), Sumi (nord-est, la frontiera cu Rusia), Lugansk şi Harkov (est, la frontiera cu Rusia)”, pe podul dintre penunsulă şi Ucraina continentală, anunţă grăniceri, care publică o înregistrare video în care apar vehcule marcate cu litera ”Z”.

Preşedintele belarus, aliat al Moscovei, îi convoacă pe şefii armatei

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat al Moscovei, îi convoacă pe şefii armatei pe fondul unei operaţiuni militare lansate de Moscova împotriva Ucrainei, a anunţat joi un canal Telegram legat de preşedinţia de la Minsk.

„Lukaşenko convoacă rapid o reuniune cu militarii. Întâlnirea de la Palatul Independenţei începe într-o oră”, în jurul orei 08:00 GMT, a informat canalul Telegram „Pool Pervogo”, citat de France Presse.

Anterior, preşedinţia belarusă a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a sunat în noaptea de miercuri spre joi pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a informat că urma să lanseze o operaţiune militară în Ucraina.