Primeşti bani înapoi pentru sticlele de băutură. Guvernul a aprobat sistemul de garanţie

Cu o zi înainte de moţiunea de cenzură, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care reglementează sistemul de garanţie - returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR).

05 oct. 2021, 11:04
Primeşti bani înapoi pentru sticlele de băutură. Guvernul a aprobat sistemul de garanţie
foto: Pixabay.com

Astfel, poţi să primeşti bani înapoi pentru sticlele de băutură. E vorba despre ambalaje de băutură din sticlă, plastic sau din metal. Magazinele vor fi obligate să le preia, potrivit hotărârii de Guvern.

Primeşti bani înapoi pentru sticlele de băutură. Cum funcţionează sistemul de garanţie

Sistemul presupune o o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Citeşte şi: Incidenţa COVID în Bucureşti a trecut de 10. Ce spune Raed Arafat despre un posibil lockdown

Veţi putea primi bani înapoi pentru garanţie dacă returnaţi primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

„Adoptarea HG-ului de astăzi (luni-n.r.) este un pas firesc, având în vedere procesul de consultare publică lung şi consistent, pe care l-am avut alături de toţi actorii din piaţă: retaileri, producători, cumpărători. Contribuţia acestora este una decisivă la construcţia şi operaţionalizarea sistemului garanţie-returnare.Totodată, SGR-ul funcţionează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea şi procesarea a circa 90% din deşeurile reciclabile puse pe piaţă. Implementarea SGR-ului în România are o contribuţie esenţială în atingerea ţintelor ambiţioase de reciclare şi colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deşeurilor din luna august a acestui an”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Primeşti bani înapoi pentru sticlele de băutură. Ce întâmplă cu sticlele returnate în magazine

Sistemul garanţie-returnare prevede că ambalajele returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja.

Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu un procent de 20%.

Conform Ministerului Mediului, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură tebuie să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

Citeşte şi: Zi decisivă pentru Guvernul Cîţu. Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată azi în Parlament