Moţiunea de cenzură, votată în Parlament. Guvernul lui Florin Cîţu a fost DEMIS cu 281 pentru

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost dezbătută şi supusă la vot marţi de plenul Parlamentului. Senatorii şi deputaţii s-au reunit începând de la ora 12:00, în ședință comună a Parlamentului pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”.

05 oct. 2021, 14:45
Moţiunea de cenzură, votată în Parlament. Guvernul lui Florin Cîţu a fost DEMIS cu 281 pentru

UPDATE. Guvernul Cîţu a fost demis.

”Numărul total al deputaţilor şi senatorilor este de 466. Numărul deputaţilor şi senatorilor prezenţi 318. Numărul total de voturi exprimate 281. Anulate voturi zero. Din care votul pentru motiunea de cenzură 281, voturi contra, abţineri zero. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor pentru adoptare, potrivit Constituţiei”, a anunţat în plen social-democratul Daniel Suciu.

 

UPDATE: Votul asupra moţiunii de cenzură s-a încheiat. Membrii Birourilor Permanente ale celor Camere urmează să se întâlnească la sala de şedinţe a Camerei Deputaţilor pentru verificarea şi numărarea voturilor exprimate, a anunţat Ludovic Orban.

„Vom relua lucrările în plen după constatarea rezultatului votului”, a spus Orban.

Număr total de parlamentari 466, parlamentari prezenți – 318, voturi exprimate – 281, din care 281 au votat pentru.

UPDATE: Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu a fost adoptată în Parlament. Deşi votul încă nu s-a încheiat, a fost atins numărul mimim de 234 de voturi pentru demiterea Executivului, au precizat surse politice.

Numărătoarea paralelă arată că moțiunea a fost adoptată cu 281 de voturi, potrivit Hotnews.

Citeşte şi: Moţiunea de cenzură împotriva lui Cîţu a trecut. Când vor ajunge partidele în faţa lui Klaus Iohannis pentru consultări


UPDATE:

A început votul asupra moţiunii de cenzură în Parlament, după aproape o oră şi jumătate de dezbateri în plenul comun. Membrii Guvernului sunt prezenți în plen, dar au anunţat că nu votează. Parlamentarii PSD, USR și AUR au anunțat în plen că vor vota moțiunea de cenzură. Împreună au 280 de voturi, iar pentru înlăturarea Guvernului Cîţu sunt necesare 234 de voturi.


UPDATE:

Diana Şoşoacă, senator independent, a continuat atacurile la adresa premierului Cîţu.

„Domnule Cîţu, aţi spus că 70% din populaţia României care este nevaccinată este proastă. Vă anunţ că sunteţi prim-ministru unei ţări formată din proşti în care  parafrazându-l pe Caragiale unde sunteţi cel dintâi”, a spus Şoşoacă.

„Vă expun câteva dintre motive oamenilor care au ieşit sâmbătă în Bucureşti şi imediat aţi chemat chestorii ca să vă apere de o femeie. Păi, nu eraţi dumnevoastră Superman?!

Dacă dumnevoastră sunteţi Superman, eu sunt Xena, prinţesa războinică (…) Aveţi nevoie de trei gealaţi să vă apere de întrebările unei femei”, a sus Diana Şoşoacă.

„Lipseşte autorul tuturor crimelor. Criminalul şef e Raed Arafat, care din 2009 e în toată guvernările, iar în acest moment trebuie să dispară”, a adăugat senatoarea.

Citeşte şi: Diana Șoșoacă a răbufnit în timpul moțiunii de cenzură: Îl bag pe Cîțu în sac și trag fermoarul!


UPDATE:

Claudiu Târziu, senator şi copreşedinte AUR, a afirmat că „jucăm într-o piesă de teatru absurd cu contribuţia PSD, pentru că altminteri acest Guvern era demis de o lună”.

„Acest Guvern nu mai are încrederea românilor pentru că şi-a modificat componenţa politică iniţială. Parlamentul României a învestit un alt Cabinet decât cel prezent aici. Acest Guvern a fost ţinut în viaţă de nişte sfori deşirate ale unor calcule politice meschine.

Domnule Florin Cîţu, vă spun prim-ministru numai din respect faţă de instituţia pe care o reprezentaţi (…) PNL a organizat o agapă faraonică de partid care a încălcat în văzul lumii toate restricţiile sanitare pe care voi înşivă le-aţi impus.

A sosit momentul să vă eliberăm, domnule Cîţu, de povara unei sarcini pe care aţi dovedit că nu o puteţi duce. A sosit momentul să zburaţi vesel în lumea fantasmelor dumnevoastră, lumea lui Superman şi a restului personajelor de desene animate căreia nu aţi făcut vreun secret că-i aparţineţi”, a spus Claudiu Târziu.

„Dacă eram legionar, ştiţi cum făceam? Aşa… doar cu cuvintele… Muraru, cum îţi mai spune ţie, micule? Ce o să dai tu socoteală tu pentru toate mizeriile pe care le verşi în capul AUR!”, a adăugat parlamentarul AUR.

Mai mult, Claudiu Târziu l-a criticat pe Florin Cîţu, după ce a catalogat AUR drept o formaţiune cu „extremişti”.

„Cine sunt extremiştii? Noi care apărăm legea şi Constituţia, care ne batem pentru drepturile românilor sau cineva care încearcă să ducă ţara de râpă? Care face segregare pe motive medicale? Cineva… Florin Cîţu şi echipa sa care lasă să moară românii în spitalele pe care nu le îngrijeşte”, a mai spus Târziu.


UPDATE

: Gabriela Firea, senator PSD, l-a acuzat pe premierul Cîţu că „nu a început nimic care să semene a modernizare”.

„Aţi spus de la microfon că sunteţi un om sincer. Fiţi sincer şi spuneţi-le copiilor că le-aţi luat 2,1 milioane de lei din banii lor. Fiţi sincer până la capăt! Spuneţi-le românilor că ne împrumutăm cu 1.700 de euro pe secundă.

Aţi spus că sunteţi un responsabil care să conducă România prin criză (…) Ne-aţi informat că miniştrii USR PLUS nu şi-au făcut treaba. Complicitate, tăinuire! Nu vă mai credem! Foarte grav că nu aţi ieşit atunci să spuneţi, nu când USR a spus că votează o moţiune împotriva dumnevoastră.

„Azi votăm moţiunea, cade Guvernul. Venim pas cu pas cu un plan coerent pentru români”, a spus fostul primar general al Capitalei.

„Nu mai sunteţi bun de prim-minitru. Nu este o moţiune a unei coaliţii anti-Cîţu. Este o moţiune a responsabilităţii. Începând de mâine, vom dovedi că ne pasă de ţară, nu WOW”, a conchis Gabriela Firea.


UPDATE:

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a subliniat că se va adresa doar reprezentanţilor USR.

„Vă spun direct azi că trebuie să vă recunoaşteţi public contribuţia majoră la dezastrul acestei guvernări, să vă asumaţi răspunderea în faţa românilor şi să votaţi moţiunea de cenzură a PSD. Moţiunea nu e doar despre Cîţu, deşi ştiu toţi românii. Aţi vrea să daţi delete (şterge) anului în care aţi fost acolo la Guvern.

Moţiunea PSD este şi despre voi, cei de la USR PLUS, despre eşecul vostru de a administra ţara, despre reformele promise când eraţi în Opoziţie de care s-a ales praful când aţi urcat treptele Palatului Victoria”, a precizat Grindeanu.

„Aţi cocoţat pe aşteptările românilor de a avea o viaţă mai bună, dar aţi uitat să vă daţi jos de pe Facebook. Aţi uitat că antreprenorii nu au nevoie de lozinci, ci de măsuri concrete. Aţi crezut că antreprenorii români ar putea plăti salariile din postările domnului ministru Năsui?”, a adăugat fostul premier.

„Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a avut ca prioritate privatizarea sistemului sanitar decât sănătatea românilor. Dezastrul lăsat de el se vede din păcate în fiecare zi. Nicio măsură nu a fost luată pentru ca bolnavii să nu mai moară arşi în spitale”, a spus Grindeanu.


UPDATE

: Dan Barna, deputat şi fost lider al USR, a reacţionat la atacurile premierului Cîţu.

„Aţi fi putut fi premierul acela reformator de care ţara aceasta are disperată nevoie, dar şi preferat să luaţi rolul de a fi frânarul programului de guvernare care trebuia să ne scoată din criză. Aţi fi putut fi eroul luptei cu pandemia, dar aţi preferat această iresponsabilitate relaxată în care pe parcursul întregii veri le-aţi explicat românilor că valul patru nu ne priveşte pe noi”, a spus Barna.

„Aţi sacrificat cinic stabilitatea politică ca să obţineţi cu adevărat o mână de voturi în partidul dumnevoastră. Aţi avut de administrat o campanie de vaccinare. Aţi dat-o grav de gard şi aţi organizat un congres cu 5.000 de oameni după care aţi anunţat restricţiile.

Aţi distrus o coaliţie cu un capital uriaş de încredere şi speranţa că putem scăpa mai repede de pandemie. Aţi avut practic totul la dispoziţie. Aţi avut voturile oamenilor, buna noastră credinţă şi aţi avut mandatul de a pune acestă pe direcţia cea bună.

În miercurea aceea în care aţi decis să aruncaţi în aer stabilitatea ţării, în care aţi decis să aruncaţi în aer coaliţia, eu v-am spus în acea seară că aici vom ajunge. Nu putem ajunge decât aici, în acest moment.

Da, noi ne respectăm cuvântul. Suntem aici şi vom vota această moţiune e cenzură”, a adăugat Barna.

„După 30 de ani de Lex Luther, Joker, zmei şi spâni, chiar aţi fi putut fi Superman, dar aţi ales să fiţi doar un oarecare, banal, Florin Cîţu”, a conchis fostul lider USR.


UPDATE

: Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a luat cuvântul după premierul Cîţu şi a lansat atacuri virulente la adresa coaliţiei de guvernare. „Domnule Barna, dacă regretaţi că aţi făcut parte din Guvern, votaţi moţiunea. Acest Guvern trebuie să plece azi. Moţiunea PSD va trece cu un istoric!

Florine, Superman, ai căzut în cap! Zboară acasă lin!”, a spus liderul PSD.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Tu, Florin Cîţu, ai eşuat big time. Florine, superman, ai căzut in cap, zboară acasă! Dan Barna, aveţi sansa sa va spalati pacatele”


UPDATE:

Premierul Florin Cîţu a luat cuvântul la tribuna Parlamentului, fiind huiduit.

„Lăsaţi că ne descurcăm. Am văzut gestul populist şi ipocrit la lui Romaşcanu. Era mult mai important pentru români să retrageți moțiunea astăzi când avem 15.000 de cazuri și 250 de decese .Vreţi să mergeţi mai departe şi să distrugeţi România

Azi a murit moralitatea! Moțiunea PSD este susținută și votată de USR. Așa-zișii reformiști s-au aliat cu PSD și extremiștii.

Dragi români, aţi fost trădaţi! Au ajuns în guvern datorită încrederii voastre. S-au făcut fraţi cu PSD şi cu neofasciştii”, a spus Cîţu.

„Cu mine la putere, guvernarea nu e un joc de copii răsfăţaţi. USR vrea alba-neagra cu guvernarea. Sunt dezamăgit!

În loc să aleargă calea dreaptă, ei aleg stânga”, a spus Cîţu.

Ce câştigă USR dacă aruncă România în haos? Dragi români, vă cer scuze”, a precizat premierul.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Alina Gorghiu atacă în toate direcţiile în ziua moţiunii: „Ciolacu, Cioloş şi Simion să vină cu propunerea de premier”

Florin Cîţu: „PSD spune că nu vrea la guvernare. Aruncă scenariul alegerilor anticipate. Dragi români, aţi votat un partid bipolar. USR spune că ar continua la guvernare, dar votează împotriva unui guvern în care are portofoliile păstrate. USR vrea să lase România fără guvern în plină criză sanitară”.

Florin Cîţu, în ziua moţiunii: „Năsui votează azi moţiunea în care PSD îl prezintă drept incompetent”

„Responsabilitatea pentru tot ce urmează e la USR: dobânzi, curs, prețuri, pandemie. La PSD e de înțeles, dar USR votează o moțiune de cenzură care spune despre proprii miniștri că sunt incompetenți.

Incompentență la Ministerul Investiții și Proiectelor Europene? USR zice că da din moment ce votează moțiunea. Să fie clar – ministrul Ghinea un incompetent și trebuie să meargă acasă!

Incompetență la Economie? USR zice că da, și Năsui zice tot da. USR îl trimite acasă pentru incompetență.

Incompetență la Transporturi? USR zice da, văd că Drulă zice tot da. Cum era aia cu zombie politic? Astăzi votezi cot la cot cu PSD pentru un text care spune că ești incompetent. Și vrei să faci parte din viitorul guvern? Not going to happen (nu se va întâmpla)”, a afirmat Cîţu.

„USR este un partid iresponsabil şi imatur. Am fost prea indulgent cu incompetenţa şi amatorismul acestor miniştri. Am tolerat o echipă de incompetenţi la guvernare, din respect faţă de voi, dragi români, care i-aţi votat să facă reforme. Nu voi mai permite aşa ceva!

USR stă până PSD unde îi e locul şi recunoaşte că a avut miniştri incompetenţi şi nu a făcut nimic la guvernare. Şi-au bătut joc de sistemul de sănătate. Au avut bani şi au făcut nimic. Aceasta este un atentat la sănătatea românilor.

Prin fuga voastră, aţi arătat iresponsabilitate. Staţi umăr la umăr care susţin campania antivaccinare”, a spus Cîţu.

Responsabilitatea pentru tot ce urmează e a USR. PSD e un partid de Opoziţie iresponsabil. USR votează o moţiune de cenzură în care spune că proprii miniştri sunt incompetenţi”; a spus Cîţu.

„Aţi sabotat şansa Dreptei de a avea o guvernare stabilă. Ceea ce USR numea penali ieri a devenit parteneri azi. Alături de corupţi nu veţi ajunge nicăieri”, a continuat premier.

„I-aţi dezamăgit pe români! Politica nu e despre Florin Cîţu şi cum să-l doborâţi pe Cîţu. În plină pandemia, aţi acţionat în plină pandemie, în detrimentul românilor. Le-aţi arătat românilor adevărata faţă”, a mai precizat Cîţu.

Florin Cîţu: „PSD şi USR au iniţiat o moţiune a frustrării”

„Kafka ar fi mândru de voi. Nu îi mai văd pe colegii din PSD. Căutaţi detalii despre Kafka?”, a spus premierul.

„Guvernele PSD au înăbuşit justiţia. O guvernarea PSD e un pericol. Vă daţi seama cum e alianţa cu extremiştii”, a precizat Cîţu.

„PNL nu e perfect, dar e un partid responsabil. Rămânem în picioare. Nu dezertăm, nu suntem laşi. Am fost votaţi să dezvoltăm România, indiferent de cât s-a opune domnul Ciolacu, tovarăşul cu spirala şi căpitanul extremiştilor”, a continuat premierul.

Cîţu, în Parlament: „Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte ori sub controlul reformiştilor de faţadă”

„Dacă acest Guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale. Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte ori sub controlul reformiştilor de faţadă, ori a extremiştilor antivaccinişti şi antieuropeni”, a afirmat liderul PNL.


UPDATE

: Lucian Romaşcanu, senator PSD, prezintă textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. „Guvernul nu a găsit altă soluţie în afară de îngheţarea pensiilor şi salariilor. A condamnat la sărăcie peste 7 milioane de români. Românii se confruntă cu explozia preţurilor şi a cursului valutar”, a spus parlamentarul social-democrat.

„România educată a lui Iohannis e România haosului şi a închiderii de şcoli (…) Azi, întregul Guvern Cîţu trebuie să plece”, a mai precizat Romaşcanu.

UPDATE: A început şedinţa de plen reunit pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură. Aceasta este condusă de Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi Anca Dragu, preşedintele Senatului.

„Lăsaţi premierul în pace! Nu mai creaţi busculade şi nu încălcaţi regulile de comportament”, a spus Ludovic Orban.

Şi-au înregistrat prezenţa 379 de parlamentari. Există cvorum de şedinţă.

Nu au fost înregistrate cereri pentru retragerea susţinerii moţiunii de cenzură, a anunţat Orban.


Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD. Pentru demiterea Guvernului condus de Florin Cîțu și-au anunțat susținerea și USR și AUR.

Ce este moţiunea de cenzură şi de câte voturi este nevoie ca să pice Guvernul

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 234 de voturi „pentru”. Conform calculului matematic, sunt şanse ca moţiunea de cenzură a PSD să fie adoptată de Parlament, arată Agerpres.

PSD, USR şi AUR au anunţat că susţin moţiunea, iar împreună au 280 de parlamentari. De cealaltă parte, PNL şi UDMR au 163, iar cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale nu participă la vot. Mai sunt şi patru deputaţi neafiliaţi care nu au anunţat cum vor vota.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Acest guvern trebuie să cadă mâine. Dacă parlamentarii USR-PLUS se răzgândesc, se fac de râs”

Moţiunea de cenzură PSD este votată azi în Parlament. Cum se apără Florin Cîţu şi PNL

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a informat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

„În şedinţa Biroului Executiv am luat o decizie cu privire la ce vor face parlamentarii PNL la moţiune. Este o decizie pe care o luăm de fiecare dată când avem astfel de situaţii. Parlamentarii PNL vor participa la moţiunea de mâine, dar nu vor vota. Vor fi prezenţi, nu vor vota. Aceasta este decizia luată în BEx”, a precizat, luni, Cîţu, la finalul şedinţei conducerii partidului.

Dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, toate scenariile sunt pe masă, a precizat Cîţu. Noul lider PNL a dat de înţeles că liberalii vor avea întotdeauna o propunere de premier.

„Dacă trece această moţiune, aşa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masă, orice scenariu este pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie, condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul şi după aceea să se uite cum ţara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate şi ne vom face şi noi planul în funcţie de aceasta. (…) Eu cred că va fi totuşi o propunere a PSD susţinută de USR şi AUR de premier şi vom vedea. După decizia de mâine o colaborare cu USR va fi imposibilă din partea PNL”, a spus Cîţu.

Recent, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că speră ca Guvernul Cîţu să nu cadă, dar nu este sigur că va rezista, având în vedere calculul matematic.

„Eu sper că nu va cădea, dar aş fi ipocrit să spun că sigur va rezista, când văd şi eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merită”, a precizat Kelemen Hunor, conform sursei citae.

Moţiunea de cenzură PSD este votată azi în Parlament. Sorin Grindeanu: „Vor vota la vedere”

Totodată, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat, luni, că senatorii şi deputaţii partidului vor vota moţiunea de cenzură la vedere.

„Cei 157 de parlamentari ai PSD, senatori şi deputaţi, vor vota la vedere. Îi invităm şi pe cei de la AUR şi USR să-şi asume, la fel ca noi, acest vot de blam la adresa lui Florin Cîţu şi a acoliţilor lui”, a declarat Grindeanu.

Fostul premier a cerutpreşedinţilor celor două Camere ale Legislativului să identifice soluţii astfel încât toţi parlamentarii să participe la vot. El a menţionat că unul dintre parlamentarii partidului este confirmat cu COVID-19 şi nu poate să se prezinte la şedinţă.

USR PLUS şi AUR votează moţiunea de cenzură PSD azi în Parlament

Şi parlamentarii USR PLUS vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură şi vor vota la vedere, după cum a a anunţat liderul deputaţilor partidului, Ionuţ Moşteanu.

„Cert este că am decis până acum cu colegii parlamentari, din nou am verificat cu fiecare dintre ei, (…) toţi parlamentarii USR PLUS vor fi la moţiune şi vor vota moţiunea la vedere. Asta este decizia de astăzi. Mâine, Florin Cîţu va pica, este ultima zi a dânsului la Palatul Victoria”, a afirmat Moşteanu.

Citeşte şi: Moţiunea de cenzură. USR PLUS votează „la vedere” împotriva Guvernului Cîţu

Deputatul USR PLUS a menţionat că are „dubii” că PSD doreşte ca Guvernul să plece.

De asemenea, parlamentarii AUR vot vota în favoarea moţiunii de cenzură.

„Parlamentarii AUR vor fi prezenţi cu toţii la votarea moţiunii. Nu suntem de vânzare, nu trădăm”, a spus copreşedintele partidului George Simion.

Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură trece azi în Parlament

Votul asupra moţiunii de cenzură va fi secret cu bile.

Dacă moţiunea va fi adoptată, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Guvernul al cărui mandat a încetat în aceste condiţii îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.