Primii refugiaţi au ajuns în România. Gălăţenii au protestat în stradă VIDEO

Primii 15 imigranţi din cotele impuse de UE au sosit în România. Ei au fost aduşi sub escortă la Otopeni cu avionul, iar mai apoi transportaţi la Centrul Regional din Galaţi. Sosirea lor nu a fost privită cu ochi buni de localnici, care au ieşit în stradă să protesteze. De cealaltă parte, UNHCR salută sosirea în România a primilor 15 solicitanți de azil relocați din Grecia.

03 mart. 2016, 17:25
Primii refugiaţi au ajuns în România. Gălăţenii au protestat în stradă VIDEO

Cei 15 migranţi din Siria şi Yemen au ajuns la centrul din Galaţi cu două maşini ale Jandarmeriei. Printre ei, 10 tineri şi o familie cu doi copii, unul de doar 7 luni. Aici vor beneficia de cazare, masă dar şi de sprijin pentru învăţarea limbii române şi integrare socială. Cei care sunt deja cazaţi acolo nu par mulţumiţi de ce le oferă statul român.

Sosirea refugiaţilor a stârnit revolta gălăţenilor, care au protestat în faţa Prefecturii.

Potrivit unui comunicat de presă al UNHCR, transferul acestui grup de persoane în nevoie de protecție internațională se realizează în cadrul mecanismului de solidaritate agreat la nivel european și care va oferi, în următorii doi ani, șansa la o viață nouă în România unui număr de peste 6.000 refugiați.

„Implicarea României în mecanismul relocării este expresia concretă a ajutorului acordat unor persoane deznădăjduite care au fugit din calea extremismului, războiului, violenței și a persecuției. Este de asemenea un semn al solidarității față de acele țări din regiune care primesc zilnic un număr foarte mari de migranți și refugiați”, a spus Peter Wijninga, șeful Agenției ONU pentru refugiați în România.

În comunicat se mai subliniază că, încă de la declanșarea crizei refugiaților în Europa, UNHCR a susținut aplicarea de către toate statele Uniunii Europe — inclusiv România — a unei strategii comune bazate pe responsabilitate, solidaritate și încredere.